Xiaomi patentirao skener otiska prsta na celom ekranu 

Novi pametni telefoni kompanije Xiaomi mogli bi da imaju skener otiska prsta na celom ekranu koji eliminiše nepreciznost i ubrzava otključavanje.

PCPress.rs Image

Kineski tehnološki gigant dobio je patent za novu tehnologiju skeniranja otiska prsta

Štaviše, ovo će minimizirati nepreciznost iskustva korisnika sa trenutnim skenerom otiska prsta ispod displeja. Skener otiska prsta na celom ekranu neće zahtevati dodirivanje i držanje na određenom mestu radi otkrivanja otisaka prstiju. Umesto toga, korisnici će moći da dodirnu ekran bilo gde da bi otključali telefon. Xiaomi nije prvi koji je patentirao tehnologiju otiska prsta na celom ekranu. Da podsetimo, Huawei je podneo sličan patent još u avgustu 2020. za više tržišta, uključujući Indiju, Koreju, Japan, Evropu, Kinu i SAD. Insajder iz kineske nacionalne baze podataka o patentima potvrdio je da je Xiaomi uspešno patentirao novu tehnologiju za skeniranje otiska prsta.

Patent je prvi uočio GizmoChina. Nova tehnologija omogućava korisnicima da dodirnu bilo koji deo ekrana da bi otključali telefon. Postojeći skener otiska prsta ispod displeja zahteva da postavite prst na određeno mesto da bi otkrio vaš otisak prsta. Nova tehnologija imaće nekoliko infracrvenih LED predajnika svetlosti koji će biti dostupni ispod kapacitivnog sloja ekrana osetljivog na dodir. Štaviše, ovi infracrveni LED predajnici svetlosti će biti iznad običnog AMOLED ekrana. Štaviše, ovi prijemnici infracrvenog svetla će sedeti iznad infracrvenih LED predajnika svetlosti.

Pročitajte i:  Nova Xiaomi kampanja stavlja vas ispred objektiva legende

Ovde je vredno napomenuti da su prethodno navedeni infracrveni LED predajnici i prijemnici svetla izuzetno važan deo skenera otiska prsta na celom ekranu. Prvo, korisnik će morati da dodirne ekran prstom da bi skenirao otisak prsta na ekranu. Tada će kapacitivni ekran osetljiv na dodir registrovati dodir, proveriti položaj, a zatim i oblik prsta. Osim toga, infracrveni LED predajnici svetlosti će oslobađati svetlost sa ekrana posebno na položaju i obliku prsta. Međutim, ostali LED predajnici svetlosti neće emitovati svetlost u ovom slučaju. Nakon što dođe u kontakt sa prstom, infracrveno svetlo se reflektuje nazad i stiže do prijemnika infracrvenog svetla.

Drugim rečima, tehnologija određuje konturu otiska prsta koristeći podatke o brzini infracrvene svetlosti. Nakon toga se vrši poređenje između ovih podataka i prethodno sačuvanih informacija o otisku prsta kako bi se utvrdilo da li je korisnik isti kao registrovani. Sada, kada se ovaj proces verifikacije završi, korisnik može da otključa pametni telefon dodirom na bilo koji deo ekrana. Kao što je pomenuto, Huawei je već podneo patent sopstvene tehnologije otiska prsta na celom ekranu kompanije. Nažalost, tehnologija je još uvek u tajnosti, verovatno zbog ograničenja u snabdevanju kompanije Huawei. Ipak, biće zanimljivo videti kako budući Xiaomi telefoni usvajaju ovu tehnologiju.

Pročitajte i:  Objektiv Xiaomi 14 Ultra telefona oduševljava i na bilbordima

Izvor: Gizchina

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: