BIZIT plus

Yahoo kažnjan zbog curenja podataka iz 2014. godine

Jedan od prvih internet giganata, kompanija Yahoo, moraće da plati više od 300 hiljada dolara zbog bezbednosnih propusta koji su 2014. godine pola miliona korisnika izložili napadu koji je, kako se navodi, bio organizovan od strane ruske vlade.

PCPress.rs Image

Kazna je došla kao posledica cyber napada koji je milione Yahoo naloga izložio riziku, a visinu sume odredili je regulatorno telo iz Velike Britanije, budući je najveći broj pogođenih korisnika upravo iz ove zemlje. Tako će Yahoo! UK Services Ltd morati da plati naznačenu sumu, a zbog toga što je kompanija propustila da preduzme odgovarajuće tehnološke i organizacione mere kako bi zaštitila podatke korisnika.

PCPress.rs Image

Telo koje je propisalo kaznu nastalo je u okviru GDPR-a, a po novoj regulativi kompanije koje budu ugrožavale podatke svojih korisnika moraće da plate kazne koje će ići i do 20 miliona evra. Yahoo je za napad okrivio ruske hakere, a vlada Sjedinjenih Američkih Država je 2017. godine optužila dva špijuna koji su navodno bili uključeni u ovaj napad.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: