BIZIT plus

Yettel prelazi u vlasništvo kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Češka grupa PPF, u okviru koje je poslovao telekomunikacioni operator Yettel u Srbiji i okolnim zemljama, je postigla sporazum sa Emirates Telecommunication Group (e&) kompanijom. Ovim sporazumom je predviđeno da e& preuzme većinski udeo u imovini PPF Telekom grupe u Srbiji, kao i u Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

PCPress.rs Image

Sporazum o preuzimanju predviđa da e&, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sedištem u Abu Dabiju, inicijalno plati 2,15 milijardi dolara za ovo preuzimanje. Ukoliko se pritom ostvare određeni operativni i finansijski ciljevi u narednom periodu, moguće su dodatne tranše u iznosu do 350 miliona dolara, čime bi ukupna vrednost akvizicije dostigla 2,5 milijardi dolara.

PCPress.rs Image
Eng. Hatem Dowidar, CEO e& grupe

U saopštenju na zvaničnom e& sajtu se navodi da se PPF Telecom grupa sastoji od Yettel Bulgaria,
Yettel Hungary, Yettel Serbia i O2 Slovakia operatora, kao i kompanija CETIN i O2 Networks koje se bave telekomunikacionom infrastrukturom. Pomenute kompanije zajedno opslužuju više od 10 miliona korisnika i predstavljaju lidere na svojim tržištima. Prihodi PPF Telecom-a za 2022. godinu su iznosili 1,8 milijardi evra.

PCPress.rs Image
H.E. Jassem Mohamed Obaid Bu Ataba Alzaabi, predsednik e& grupe

Takođe, ovom prilikom je istaknuto da je transakcija izraz želje i motiva e& grupe da diversifikuje svoj portfolio i otpočne poslovanje na novim teritorijama. Ističe se da je ovo prilika za uspostavljanje snažnog prisustva na područjima Centralne i Istočne Evrope, te da će e& ovim postati prisutna u četiri zemlje, u kojima je uspostavljena snažna i dobro izbalansirana biznis struktura.

PCPress.rs Image

Dogovoreno je da svoju poziciju zadrži aktuelni generalni direktor PPF Telekoma, Baleš Šarma. Ovim putem će se obezbediti kontinuitet operacija. Takođe, prema prvim informacijama, CETIN a.s. (odnosno CETIN Czech) biće izdvojen iz PPF Telekom-a i neće biti deo transakcije, dok će CETIN filijale van Češke biti prenete na PPF Telekom i biće deo transakcije. Time bi e& trebao da preuzme i 100 odsto udela u CETIN Bugarska, 100 osto udela u CETIN d.o.o. Beograd – Novi Beograd, i 75 odsto udela u TMT Hungary Infra B.V.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku