BIZIT plus

YouTube će omogućiti glumcima i muzičarima da traže brisanje deepfake snimaka sa njihovim likom

YouTube je najavio nove korake u borbi protiv zloupotrebe i dezinformacija veštačke inteligencije koji će se pojaviti u narednim mesecima. Nove smernice se bave transparentnošću u video snimcima napravljenim korišćenjem veštačke inteligencije i raširenim problemom deepfake-a. YouTube omogućava „da se zahteva uklanjanje AI generisanog ili drugog sintetičkog ili izmenjenog sadržaja koji simulira osobu koja se može identifikovati, uključujući njihovo lice ili glas“.

PCPress.rs Image

Sada se mogu zaštititi glumci i pevači od zloupotrebe

Pojedinci mogu da podnesu pozive za uklanjanje putem YouTube-ovog procesa zahteva za privatnost, ali kompanija će odmeriti odluku na osnovu toga da li je to satira ili da li se osoba može jedinstveno prepoznati — kao što je javna ličnost. Slično tome, muzičari ili njihovi predstavnici takođe mogu da zahtevaju uklanjanje bilo kog sadržaja koristeći veštačku inteligenciju da oponaša njihov glas. Politika dolazi u vreme kada se naširoko guraju i dele deepfakes, kao što je Civitay, koji ohrabruje seksualizovane rekreacije uticajnih žena.

Pored pojednostavljenog uklanjanja, YouTube će takođe obezbediti da svaki izmenjeni ili sintetički sadržaj bude označen kao takav. Autori će videti nove opcije za otkrivanje ovih informacija i, ako to ne urade, mogli bi da se suoče sa uklanjanjem nakon objavljivanja, suspenzijom YouTube partnerskog programa i drugim posledicama. YouTube tvrdi da će se povezati sa kreatorima u vezi sa korišćenjem ove nove alatke pre nego što se ona pojavi. Na strani gledalaca, ovo će dovesti do velikog banera u opisu koji navodi da je sadržaj „promenjen ili sintetički“, sa opcijom da saznate više. Bez obzira na pravilno označavanje, YouTube bi i dalje mogao da ukloni video snimke koje je napravila veštačka inteligencija ako sadrže namerno uznemirujući sadržaj.

Pročitajte i:  Apple aplikacije za Vision Pro 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: