YouTube teorije zavere i širenje lažnih vesti

Uprkos merama koje su ranije preduzete kako bi se sprečilo širenje problematičnih sadržaja na platformi YouTube, servis i dalje podržava širok spektar prevara, te lažnih vesti. Problem je postao toliko ozbiljan da su iz kompanije najavili nove sisteme veštačke inteligencije koji bi trebalo da utiču na rešavanje ovog problema.

PCPress.rs Image

Istraživači su nedavno došli do zaključka da veliki broj onih koji su nedavno počeli da veruju u to da je zemlja ravna, svoja uverenja potkrepljuje video sadržajima koji podržavaju ovu teoriju, te korisnicima plasiraju niz pogrešnih informacija. Tokom ispitivanja intervjuisano je 30 onih koji veruju da žive na ravnoj ploči, a 29 njih je reklo da o Zemlji nije razmišljalo na taj način sve dok nisu došli u dodir sa YouTube sadržajima koji se bave ovom temom. Videi su se pojavili među sugestijama nakon što su korisnici gledali sadržaje koji se bave drugim teorijama zavere, budući da ih YouTube AI sistem promoviše više nego sadržaje koji se zasnivaju na istinitim i proverenim činjenicama, a samo zbog toga što su popularniji među grupama korisnika koji su aktivniji od drugih.

Pročitajte i:  Kako je YouTube kreirao ekonomiju kreatora sadržaja

PCPress.rs Image

Eksperti tvrde da YouTube ne radi ništa loše, ali da bi trebalo da preduzme više kako bi korisnike zaštitio od pogrešnih informacija, budući da trenutni algoritmi korisnike koji krenu putem teorija zavere sve dublje uvlače u sadržaje koji se zasnivaju na dezinformacijama. Borbi protiv ovakvih sadržaja mogli bi da se pridruže i naučnici, a tako što bi pravili svoje video sadržaje, te ih ponudili kao istinitu alternativu teorijama zavere.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: