ePlaneta

YouTube testira 1080p premium video snimke

Neki YouTube korisnici su prijavili da vide novu opciju za kvalitet video zapisa u padajućem meniju web sajta. Pored osnovne opcije reprodukcije od 1080p, oni takođe vide još jednu sa oznakom 1080p Premium. YouTube zapravo testira novi kvalitet videa, koji je trenutno dostupan maloj grupi YouTube Premium pretplatnika.

YouTube testira 1080p premium video snimke

Bitrate nudi poboljšani kvalitetet video snimka

Opisali su ga kao poboljšanu verziju brzine prenosa od 1080p koja pruža više informacija po pikselu što rezultira boljim iskustvom gledanja. Takođe, ne bi trebalo da dođe do promene u kvalitetu standardne rezolucije od 1080p, što neki ljudi možda ne smatraju dobrom vesti koju YouTube smatra da jeste.

Mnogi smatraju da je standardna rezolucija od 1080p na web sajtu lošeg kvaliteta. Ali veći bitrate, koji se koristi kao mera za količinu video podataka prenetih u određenom vremenskom okviru, može značiti dobijanje boljih slika bez potrebe za povećanjem rezolucije. Prelazak na 4K bi korisnicima dao pristup boljim i oštrijim video zapisima, ali bi morali da strimuju mnogo veću datoteku koja bi ih mogla koštati više ili potrošiti više podataka.

Pročitajte i:  Preskakanje: YouTube ima novu AI opciju

Poboljšana opcija 1080p je u ovom trenutku samo testna funkcija, a YouTube je možda uopšte neće odobriti za široko uvođenje. Ako ipak izađe iz eksperimentalne faze, moći će da mu pristupe samo gledaoci koji plaćaju YouTube Premium. Usluga pretplate koštaće korisnike 12 dolara mesečno za individualni nalog ili 23 dolara mesečno za porodični plan.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: