Započela online nastava za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Od jutros, 17. marta, u osam sati na kanalu RTS 3 i platformi RTS Planeta otpočela je online nastava za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

PCPress.rs Image

Kanal RTS 3, na kojem se emituje nastava za sve razrede osnovnih škola, je besplatno dostupan u etru, sistemu kablovskih provajdera, IP televiziji i Total TV i pokriva 99% teritorije Republike Srbije. Nastava za učenike srednjih škola dostupna je na platformi RTS Planeta, u odeljku „Moja škola”. Na novom internet sajtu www.rasporednastave.gov.rs, nalazi se raspored nastave za osnovno obrazovanje (I-VIII razred), gimnazije i srednje stručne škole.

Koje predmete pokriva program?

U ovom trenutku učenjem na daljinu su pokriveni sledeći predmeti:

  • od I do IV razreda srpski jezik, matematika i svet oko nas (priroda i društvo u III i IV razredu),
  • od V do VIII  razreda dodatno geografija, biologija, istorija, fizika i hemija, za gimnazije srpski i matematika, fizika, hemija, istorija i geografija.
  • Za učenike srednjih stručnih škola dostupni su opšti predmeti kao i za učenike gimnazija, a dodati su i opšti stručni predmeti za 15 različitih područja rada.
  • Za srednjoškolce koji pohađaju nastavu po dualnom modelu biće pripremljeni dodatni nastavni sadržaji u skladu sa zahtevima njihovih programa.
Pročitajte i:  Na Portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Platforma RTS Planeta je dostupna na adresi www.rtsplaneta.rs i omogućava da se direktno gleda kanal RTS3. Takođe, u odeljku „Moja škola“ na RTS Planeti nalazi se nasnimljen sadržaj svih nastavnih jedinica za osnovne i srednje škole, gde može da se upravlja gledanjem i ponavljanjem sadržaja u trajanju od 72 sata.

PCPress.rs Image

Besplatan pristup

Pristup RTS planeti je besplatan uz prethodno jednostavnu registraciju korisnika, bilo da je roditelj ili da je dete. Prenos podataka kod sva tri mobilna operatora (Telekom Srbije, Telenor i VIP mobile) je takođe besplatan, što znači da deca i roditelji mogu da prate sadržaj i preko svog mobilnog telefona ili tableta bez ikakvih troškova.

Pored RTS 3 i RTS Planete koji obezbeđuju jednosmernu komunikaciju, Vlada Srbije je uspostavila i interaktivnu platformu „Moja škola” koja je dostupna na adresi www.mojaskola.gov.rs i namenja je i nastavnicima i učenicima. Dodatni sadržaji za nastavu, testovi i dodatni materijal, bilo da se radi o zadacima ili materijalima za svaku nastavnu jedinicu, postavlja se na ovoj platformi.

PCPress.rs Image

Nastavnicima su na platformi dostupna uputstva za korišćenje različitih rešenja za realizaciju komunikacije i razmenu informacija sa učenicima, a nastavnici koji u svojoj praksi već koriste različite online i virtuelne modele komunikacije i izvođenja nastave sa učenicima se svakako ohrabruju da te modele nastave da koriste.

Pročitajte i:  Počelo eZakazivanje za upis dece u osnovne škole

Kao podrška građanima oko učenja na daljinu dostupan je i kontakt centar na broj 011/73-50-557, 24 sata dnevno sa nasnimljeni informacijama, dok su operateri dostupni od osam do 18 časova i Viber zajednica „Moja škola” https://vb.me/MojaSkola.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,