PC Press - Telefoni, leto 2020

Radio Signal emituje program „od kuće“

Radio Signal je prva radio stanica u Srbiji koja je svoje poslovanje kompletno transformisala – zaposleni su poslati da rade od kuće a u prostorijama radija su uvedene maksimalne mere bezbednosti. Posao je organizovan tako da u prostorijama bude samo jedna osoba ukoliko je to potrebno.

Vladimir Vučinić, vlasnik i direktor RTV Signal objašnjava nam kako su prošli ovu transformaciju.

“Slušaoci u svakom trenutku moraju da dobiju od nas ono što očekuju, a Radio Signal, kao vodeća radio stanica u Novom Sadu, prati sve svetske trendove, ali i ispunjava sve mere bezbednosti. Rad smo transformisali tako da svi mogu da rade od kuće, u prostorijama da bude isključivo jedna osoba – voditelj, a u slučaju da bude uvedena zabrana kretanja u potpunosti, spremni smo i za to – vođenje programa od kuće.

Kako to izgleda?

U radiju imamo nekoliko sektora, ako tako može da se kaže. Sektor programa (redakcija), produkcije, prodaje i marketinga i administracije. Za sada još uvek emitujemo program iz studija uz maksimalne mere bezbednosti koje podrazumevaju da u radiju može da boravi samo jedna osoba, svako ima svoj mikrofon, svoje slušalice i obavezu dezinfekcije radnog mesta. Tu su još neke sitne mere bezbednosti. Prodaja i marketing rade od kuće, komunikacija sa klijentima je u potpunosti preneta u online. Muzički urednik i audio dizajner su kompletnu produkciju takođe organizovali od kuće, prilozi i glasovi za spotove se dostavljaju elektronskim putem i nema nikakvih problema.

Pročitajte i:  Veliki uspeh filma 'Mulan' ne ide u prilog bioskopima

Redakcijski sastanci se i dalje obavljaju u dogovoreno vreme, s tim što nismo u redakciji fizički, nego je svako kod svoje kuće. Od platforma koje koristimo za sve ovo, važno je napomenuti da su besplatne, poput Trello, Google alati, FaceTime…

U ovom trenutku, što se tiče organizacije, sve funkcioniše kako treba. O biznis problemima ćemo nekom drugom prilikom, a radio kao industrija je na „udaru“ odmah iza turističkog i ugostiteljskog sektora. Nadamo se pomoći države.

Kako ste uspeli preko noći da donesete ove mere?

Nije baš preko noći. Moj kolega i prijatelj Uroš Bogdanović, poznati radijski konsultant, sa kojim sarađujemo već pune 4 godine, je u neprekidnoj komunikaciji sa nama od kako je registrovan prvi slučaj COVID-19 kod nas, i od tada smo počeli da pripremamo „šta ako“ scenario. U medijima, a posebno na radiju je izuzetno bitno da planiramo unapred, i tu je ključ uspeha. Konkretno, rad od kuće i organizaciju posla smo pripremali nekoliko dana, prevenstveno zbog logistike i svih radnji koje radio obavlja, a ne vide se i ne čuju.. Kada je proglašeno vanredno stanje, u roku od nekoliko sati, svi zaposleni su bili obavešteni kako ćemo raditi. Inače, situaciju oko zaraze kao medij pratimo pažljivo od kako smo primetili vest za „neki novi nepoznat virus u Vuhanu“. Slušaocima smo umereno ukazivali šta nas čeka, ali smo se držali dobro prepoznatljive programske šeme koja je prvenstveno okrenuta Novom Sadu, jer smo mi lokalna radio stanica.

Pročitajte i:  The Witcher 3: Kad se teretana pretvori u video igru

Kako se danas borite sa televizijom i internetom? Mnogi kažu da su ta dva medija „pojela“ radio.

Radio kao medij je uvek bio najznačajniji u ovakvim situacijama, jer je dostupan, programski ljudi znaju šta rade, i imamo posebnu vezu sa slušaocima. Mi na žalost, nemamo poput televizija minutne rejtinge, pa da znamo kada i koliko slušanost raste ili opada, ali imamo neke svoje parametre na osnovu kojih možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je slušanost od ponedeljka u porastu. I mi smo prisutni na internetu, naši slušaoci koriste kanale komunikacije sa nama.

Koliko ste promeli svoj program zbog epidemije COVID-19?

Za sada se programska šema neće menjati, ali smo i za to spremni ukoliko bude bilo potrebe.

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , , , , ,