Računari i Galaksija

Zaradu od SMS-a pojeli web servisi

PCPress.rs ImageTelekom operateri su izgubili skoro 14 milijardi dolara u 2011. godini zbog besplatne razmene poruka preko društvenih mreža. To predstavlja devet odsto prihoda od SMS poruka tokom prošle godine. Ako se vratimo u 2010. godinu, videćemo gubitak od 8,7 milijardi dolara, javlja Ovum, nezavisna analitička kuća.

Sveprisutni rast broja aplikacija kao što su WhatsApp i Viber, kao i postojanje servisa za poruke koje imaju BlackBerry i Apple, smanjili su upotrebu SMS poruka u mnogim zemljama. Pojedini operateri su još ranije okrivili besplatne web servise za manje zarade od očekivanih, jer su se korisnici okrenuli drugim kanalima komunikacije. Ovo je najviše izraženo u zemljama koje i dalje naplaćuju SMS poruke pojedinačno, umesto da ih obuhvate tarifnim paketom.

Društvene mreže su uzurpirale tradicionalne načine komunikacije i mobilni operateri su uskraćeni za deo zarade. Povećana upotreba pametnih telefona će dodatno smanjiti korišćenje SMS poruka za 3,9, u Zapadnoj, odnosno 1,6 odsto u Istočnoj Evropi. Svako dodatno povećanje korišćenja pametnih telefona za 10 odsto, uticaće na smanjenje profita mobilnih operatera za 1,2 milijarde dolara u Zapadnoj, a 300 miliona dolara u Istočnoj Evropi, ili 0,5 do 0,6 odsto od prihoda na razgovorima i SMS porukama. Stoga je jasno da operateri moraju pružiti adekvatnu internet komunikaciju putem mobilnih telefona da bi i dalje bili konkurentni.

Izvor: Ovum

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: