PC Press Studio

Zastava: Registrovan prvi elektromobil

elektromobil_zastava_080510 Prvi automobil na električni pogon koji je napravljen na platformi automobila "Zastava 10", registrovan je u Kragujevcu i može da razvije brzinu do 120 kilometara na čas, a sa jednim punjenjem akumulatora može da pređe 100 kilometara.

Tim eksperata "Zastave", koji je izvršio konverziju automobila sa benzinskim agregatom na elektro-pogon, saopštio je da je registracija usledila nakon detaljnog ispitivanja prototipa vozila na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu i usaglašavanja potrebnih elemenata sa propisima i izdavanja sertifikata.

Predsednik Skupštine tima eksperata "Zastave" Zoran Radojević kaže da se proizvodnjom elektromobila domaća autoindustrija uključila u razvoj vozila koja će zadovoljiti najstrože ekološke propise.

Radojević je dodao da će za serijsku proizvodnju potpuno novih elektromobila biti potrebno mnogo vremena, ali se do tada, radi zaštite životne sredine, može vršiti konverzija automobila na benzinski pogon u elektromobile.

On je naveo da će elektromobil nakon sveobuhvatnog testiranja u fabričkim uslovima imati pravu proveru tehničkih rešenja i performansi u uslovima javnog saobraćaja.

Radojević je najavio da, uporedo sa razvojem putničkog elektromobila, tim eksperata "Zastave" radi i na konverziji dizel motora za autobuse na zemni i tečni gas.

Ekapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,