BIZIT plus

Zašto Google čita korisničke Docs fajlove

Nekoliko korisnika Google-ove usluge Docs iznenadilo se kada su im sadržaji blokirani zbog kršenja pravila ovog servisa, a da nisu bili svesni toga da bi njihovi fajlovi mogli da predstavljaju problem.

PCPress.rs Image

Korisnici su tako počeli da prijavljuju da su izgubili pristup dokumentima koje su otpremili na ovaj servis, a čije teme pokrivaju sadržaje od bračnih zaveta do akademskih istraživanja, a uz objašnjenje da su prekršili pravila korišćenja. Problem je prijavilo na desetine ljudi, a u okviru Google product foruma.

I dok je Google, brzo pošto je problem nastao, korisnicima ponovo omogućio pristup spornim dokumentima, te za incidente okrivio update koji je greškom zabranio pristup određenim dokumentima, na površinu je isplivalo ono što mnogi korisnici do tog trenutka nisu znali – Google nadgleda privatne fajlove koji su sačuvani u Docs-u.

Budući da je internet gigant već neko vreme pod pritiskom, te se od njega zahteva bolji monitoring video sadržaja koji se otpremaju na YouTube, brisanje ilegalnih sadržaja iz rezultata pretraživanja, te bolje nadgledanje marketing mreže, iz kompanije su pooštrili mere predostrožnosti u okviru svih svojih servisa. Problem je u tome što Docs ne koriste samo privatna lica, već i na hiljade manjih i većih preduzeća širom sveta, koja u okviru ovog servisa čuvaju dokumenta koja sadrže poverljive informacije koje se tiču njihovog poslovanja.

Pročitajte i:  Google u 2023. godini prodao 10 miliona Pixel telefona

Oni koji su pročitali pravila korišćenja znaju da Docs zabranjuje spam, govor mržnje, pornografiju, deljenje poverljivih informacija, te niz sadržaja koji bi mogli da ugroze korisnike. Pravila se primenjuju samo na sadržaje koji se dele, te se pretpostavlja da ne važe za sadržaje koje korisnik zadrži za sebe.

Iz kompanije su saopštili da se Docs nadgleda uz pomoć algoritma koji je napravljen tako da prepoznaje problematične sadržaje, te ih automatski blokira. Budući da u taj proces nije uključen ljudski faktor, za svaki propust, te incident, kriva je jedino mašina. Dalje su naglasili da je jedini razlog što algoritam čita fajlove da se spreči širenje virusa, malvera, te spamova.

Pošto je više korisnika prijavilo da su im sadržaji koji ne krše pravila korišćenja blokirani, iz kompanije su saopštili da su učinili neophodne ispravke grešaka zbog kojih je mali procenat Google Docs sadržaja nepravilno označavan kao problematičan, zbog čega su i ranije blokirani.

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

Izvor: The Telegraph

Pogledajte i: Video nadzor projektovanje – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari: