BIZIT plus

Zašto ne bi trebalo da nadogradite na Ubuntu 24.04 LTS još uvek

Sa izdanjem Ubuntu-a 24.04 LTS i praznike pred nama, možda planirate da nadogradite postojeću instalaciju Ubuntu-a na najnoviju verziju.

PCPress.rs Image

Govorimo o problemima tipa “vaš sistem može postati nepovratno oštećen”.

Prvo, “zvanično” ne možete, jer nadogradnja na Ubuntu 24.04 LTS još uvek nije omogućena, ni sa Ubuntu-a 23.10 ni sa 22.04 LTS. Ali to nas ne sprečava da se samostalno nadograđujemo.

Čujete da je nova verzija Ubuntu-a dostupna i stabilna, ne želite da se bakćete sa svežom instalacijom, i ne želita da čekate da se pojavi obaveštenje o “dostupnoj novoj verziji” na desktopu.

Zato odete na Google u potrazi za ‘kako to uraditi’, saznajte o komandi sudo do-release-upgrade -d, pokrećete je i idete dalje.

“Konačno izdanje je stabilno, pa bi nadogradnja, čak i sa -d zastavicom, trebalo da bude sigurna!”

Trenutno postoje ozbiljni problemi koji utiču na direktnu nadogradnju sa ranijih verzija.

Govorimo o problemima tipa “vaš sistem može postati nepovratno oštećen”.

Poteškoće proističu iz prelaska na Thunderbird snap1 (na instalacijama sa DEB paketom, nadogradnjom na 24.04 se zamenjuje sa snap-om) i komplikovanog zapleta Y2028 tranzicija vremena2 (svi koji su koristili dnevne izgradnje biće upoznati sa bolom koji su izazvali).

Kritične popravke su u toku, ali dok ne stignu i dok inženjeri Ubuntu-a ne budu u mogućnosti da ponovo testiraju direktnu nadogradnju kako bi potvrdili da rešavaju probleme (i ne uvode dalje probleme), zvanične nadogradnje neće biti omogućene i nadogradnje preko komandne linije se ne preporučuju.

Savet za sada je da zaboravite šta blogovi kažu – i da ne nadograđujete ni na koji način dok inženjeri Ubuntu-a ne daju odobrenje.

Veoma, veoma nestrpljivi? Izdržite i preuzmite ISO i uradite svežu instalaciju umesto toga. Te instalacije nisu pogođene ovim problemima i, kao dodatak, možete videti sve sjajne nove stvari dodate instalateru.

Izvor: Omgubuntu

Facebook komentari:
Računari i Galaksija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *