Zašto ne smete verovati robotima

robot Poslednja generacija robota ima pomalo zastrašujuće mogućnosti. Prema tvrdnjama njegovih izumitelja, ovaj robot u stanju je da proceni da li drugi robot, sa kojim je u kontaktu, ume da prepozna laž, ali i da njegovu eventualnu lakovernost iskoristi i bezočno ga slaže. Ovo razumevanje koncepta prevare koje roboti poseduju može dovesti do toga da nauče kako da izbegnu da budu uhvaćeni.

Prema istraživanjima, robot bi na isti način mogao da vara i ljude. Ovaj pronalazak je veoma važan korak za vojnu industriju jer bi mogao voditi razvoju robota koji su u stanju da deaktiviraju bombe ili uklanjaju ranjenike iz opasnih zona.

Koliko god da je ovaj napredak fascinantan, u istoj meri je i zastrašujući. Činjenica da je čovek stvorio mašinu kojoj je omogućio da ga prevari, slaže i iz toga se izvuče, s razlogom će uzburkati javnost. Stručnjaci kažu da je sledeći korak najverovatnije razvoj čovekolikih mašina koje se kockaju i love.

“Jedan od najvećih problema kod razvoja robota, jeste obezbeđivanje poverenja javnosti. Ako je robot kojeg ste razvili lažov, to bi mogao biti problem” – objašnjava jedan od stručnjaka za Daily Mail.

Pročitajte i:  Najbrži humanoidni robot na svetu

Izvor: Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,