Zavisnost od smartfona sve veća kod tinejdžera

Američki tehnološki gigant Apple je pozvan od strane deoničara te kompanije da preduzme mere za suzbijanje rastuće zavisnosti od pametnih telefona među decom. Jana Partners LLC i Kalifornijski državni sistem za penzionisane nastavnike (CalSTRS) objavili su u otvorenom pismu da kompanija Apple treba da ponudi više izbora i alatki, kako bi pomogla deci u borbi sa zavisnošću od gadžeta. Ta dva investitora zajedno kontrolišu deonice kompanije Apple u vrednosti od dve milijarde dolara.

PCPress.rs Image  

Oni su predložili uspostavljanje ekspertskog komiteta, uključujući i stručnjake za razvoj dece, pružanje dodatnih informacija istraživačima i unapređivanje softvera za mobilne telefone kako bi se omogućilo roditeljima da bolje zaštite zdravlje svoje dece.  

Prosečan američki tinejdžer dobije prvi smartfon sa 10 godina i prosečno ga koristi oko 4 sata dnevno. Izračunato je da 78 odsto tinejdžera proverava svoj telefon bar jednom u sat vremena, a 50 odsto se izjasnilo da su zavisni od smartfon uređaja. U otvorenom pismu se citiraju brojne studije i istraživanja o tome kako korišćenje mobilih telefona i društvenih mreža negativno utiče na mentalno i fizičko stanje kod dece.    

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,