BIZIT plus

Završen Game Dev Bootcamp Nordeus fondacije

Game Dev Bootcamp, Nordeus fondacije, okupio je vrhunske stručnjake i predavače iz industrije video-igara koji su mladim talentima preneli svoje znanje i iskustvo tokom ovog jedinstvenog onlajn programa.

PCPress.rs Image

Phobos Studio i Epic Games mentori i predavači

Polaznici su sve vreme, kroz radionice, imali i podršku mentora programa iz Phobos studija kako bi za samo četiri nedelje mogli samostalno da naprave prototip svoje prve FPS (first person shooter) igre. Dok su predavači dolazili iz kompanija Epic Games, najpoznatije po globalnoj hit igri Fortnajt (Fortnite), i 3Lateral, originalno domaće kompanije koja je pionir i inovator u oblasti kreiranja realističnih digitalnih avatara, kao i Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta u Beogradu.

Više od polovine ukupnog broja prijavljenih činili su studenti, mahom sa tehničkih fakulteta, što govori u prilog interesovanju za ovakve programe i gejming industriju uopšte. Tu su bili studenti Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, Matematičkog fakulteta, Računarskog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (VIŠER), Visoke škole strukovnih studija za IT (ITS), dok je manji broj došao sa  Metropolitana kao i Fakulteta organizacionih nauka.  Među ostalim polaznicima bilo je srednjoškolaca, freelancer-a, zaposlenih u gejming industriji, ali i onih iz drugih industrija sa neophodnim predznanjem za uspešno pohađanje programa.

Pročitajte i:  Biblioteka Galaksija

PCPress.rs Image

Od 160 aktivnih polaznika, 16 najupornijih, najtalentovanijih i najkreativnijih završili su prototipove svojih prvih  video igara, koji ostaju u njihovom vlasništvu, čime značajno obogaćuju svoj portfolio za dalje profesionalno napredovanje i imaju mogućnost da ih dodatno razvijaju. Prikupljeni fidbek govori da su učesnici veoma zadovoljni programom, prilikom da mnogo nauče od mentora i predavača i steknu dragoceno iskustvo.

Važnu ulogu za uspeh Bootcamp-a imao je mentor programa, Ivan Koroknai iz Phobos studija, koji je sve vreme bio uz polaznike, vodio ih kroz proces razvoja igara i pratio njihov napredak iz nedelje u nedelju.  Ivan je nedavno i sam bio polaznik jednog od programa Nordeus Huba gde je uvideo značaj mentorstva, a danas njegov studio radi na razvoju igre koja koristi upravo Unreal Engine tehnologiju.

“Biti mentor studentima koji ulaze u svet razvoja igara i odlučuju za pravac u kom žele da usmere svoju karijeru je za mene bilo vrlo lepo iskustvo. Voleo bih da sam imao ovakvu podršku kada sam počinjao da se bavim ovim poslom, pre više od 15 godina, jer znam koliko je važno na samom početku imati nekoga da vas uvede u taj svet, kaže neke korisne prečice i jednostavno podeli svoje iskustvo. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam želeo da učestvujem u ovom programu. Postoji mnogo puteva kojim studenti mogu da krenu nakon završenih studija, i važno je da imaju pristup različitim IT sferama kako bi mogli da odaberu ono što zaista najviše žele. Zbog toga čvrsto verujem da su ovakvi programi, kao dopuna formalnom obrazovanju, neprocenjivi.”

Pročitajte i:  Inovativni neuronaučni srednjoškolski program postaje realnost u Srbiji: Održan prvi javni čas neuronauka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

PCPress.rs Image

Udruženi u želji da pruže podršku mladim talentima i domaćoj gejming zajednici, predavači iz kompanije Epic Games,  Luis Cataldi, glavni gejm artista, direktor za edukaciju i obrazovne resurse, i vodeći stručnjak za učenje Unreal Engine-a,  Arran Langmead, tehnički artista i menadžer za odnose sa programerima,  Galen Davis, producent i senior stručnjak za učenje Unreal Engine-a, zatim Adam Kovač, specijalista za rešenja iz kompanije 3Lateral i Darko Subotin, docent na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, nesebično su podelili sa polaznicima svoje znanje i iskustvo i pritom, reklo bi se, veoma uživali.

“Došlo je do odličnog podudaranja publike i tema: događaj je efikasno organizovan i bio je veoma dinamičan. Zaista cenim pogon i agilnost! Otvoren sam za dalje pozive i saradnje koje podstiču brže širenje gejming ekosistema u Srbiji. Uspeo sam da se povežem sa učesnicima tokom programa i drago mi je ako su oni uspeli sa mnom,” podelio je svoje impresije Adam Kovač iz 3Lateral-a.

PCPress.rs Image

Darko Subotin, docent na Fakultetu dramskih umetnosti  i autorizovani predavač za rad u Unreal Engine-u  takođe je zadovoljan organizacijom i time kako su polaznici prihvatili ponuđeno znanje: “Sve je bilo profesionalno organizovano. Komunikacija je bila jasna, profesionalna i prijateljska, nije bilo nikakvih problema. Širenje gejming ekosistema u Srbiji je  odličan dodatak drugim dostupnim opcijama u regionu. Samo nastavite sa dobrim radom!”

Pročitajte i:  Pet novih igara na Steamu koje ste verovatno propustili 

Nordeus fondacija je tokom ove godine sprovela dva uspešna besplatna obrazovna programa koje je pohađao veliki broj mladih ljudi iz cele Srbije: prethodni program, kroz koji su najbolji polaznici timski stvarali svoje igre o Tesli i Pupinu, i koje su prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike  i ovaj, koji je pokrivao razvoj igara sa tehničke strane i bio fokusiran na individualni rad.

Svi materijali sa programa mogu se pronaći na kanalima Nordeus Hub-a, vebsajtu i Youtube-u.

Facebook komentari: