Završena prva faza Smart karavana

Četvrtak, 7. mart, bio je poslednji dan prve fazeTelenor Smart karavana.

Photo: Telenor Srbija
Photo: Telenor Srbija

Po planu trebalo je obići Leskovac i Vranje, kao i izmeriti brzinu mreže duž autoputa od Niša ka ova dva grada.

Planirane aktivnosti su i obavljene, u centru Leskovca zabeležena je brzina od oko 11Mbps pri korišćenju modema koji podržava do 42Mbps, a slična brzina izmerena je i u centru Vranja. U oba grada Karavan su dočekali i lokalni blogeri koji su, baš kao i u drugim gradovima preneli svoja iskustva u korišćenju Telenorove mreže.

Izmerena brzina u Leskovcu, korišćen modem koji podržava do 42Mbps
Izmerena brzina u Leskovcu, korišćen modem koji podržava do 42Mbps

I poslednjeg dana Karavana bilo je i odlazaka na adresu korisnika koji su prijavili probleme sa mrežom, a ovoga puta radilo se o mestu Jelašnica kod Leskovca. Ekipa se na terenu uverila da je zbog geografskog položaja sela, koje se nalazi u klancu, signal slabiji, a rešenje je postavljanje nove bazne stanice, što će najverovatnije i biti urađeno, rekao je za PC Press Goran Stupar, medijski koordinator kompanije Telenor Srbija i vođa projekta Smart karavan.

On je rekao da će ovaj, ali i svi drugi komentari i prijavljeni problemi biće zabeleženi, provereni i nastojaće se da se oni što pre reše.

U projekat se, prema njegovim rečima,  krenulo sa željom da se pokaže da Pametna mreža ne obuhvata samo velike gradove.

Goran Stupar, vođa projekta Smart karavan (Photo: Telenor Srbija)
Goran Stupar, vođa projekta Smart karavan (Photo: Telenor Srbija)

“Na ovaj karavan smo krenuli pre svega da pokažemo da se Pametna mreža ne prostire samo u velikim gradovima, nego i u manjim mestima, na magistralnim putevima i duž autoputa. Ono što je mene iznenadilo je jačina signala. Prosto mi je neverovatno da je u nekim malim mestima kroz koja smo prolazili signal bio i preko 20Mbps”, rekao je on.

Stupar je rekao i da mu bi voleo da se više korisnika javilo i tražilo da Karavan dođe do njih, ali da mu je drago što su uspeli da izađu u susret svima koji su zvali.

“Ideja je i bila da dođemo do korisnika, da ih upoznamo, da vidimo sa kakvim problemima se susreću i na koji način možemo da ih rešimo”, kaže Stupar.

“Mi ne znamo uvek gde su ti džepovi, ali sada smo otišli i na licu mesta to istražili. Pametna mreža je pametna zbog toga što pokriva mesta gde su ljudi, gde za to postoji potreba.”

Četvrti dan Smart karavana samo je kraj prve faze ovog projekta, a već krajem ovog meseca očekuje se početak druge faze.

“Prva faza Karavana ticala se mreže, njenog kvaliteta, prostiranja signala, a druga se tiče isključivo korisnika. Mi ćemo korisnicima u nekoliko gradova održati radionice kako se koristi Android telefon, kako se koristi tablet, Deezer muzika i druge. Na našem sajtu biće postavljeno glasanje koje će obuhvatiti nekoliko tema, a one sa najviše glasova biće obrađene u određenom gradu”, rekao je Stupar i dodao da će Karavan ići u neki od gradova u Srbiji krajem svakog meseca do kraja godine.

“Nadam se da ćemo imati i dosta poziva korisnika da odemo kod njih i ispitamo eventualni problem, kao i u prvoj fazi Karavana”, zaključio je on.

O svim izmerenim brzinama tokom četvrtog dana možete se informisati na našem Twitter nalogu.

Ekipa Smart Karavana u Vranju (Photo: Telenor Srbija)
Ekipa Smart Karavana u Vranju (Photo: Telenor Srbija)

 

Facebook komentari:

One thought on “Završena prva faza Smart karavana

  • 08. 03. 2013. at 08:28
    Permalink

    A zašto ne objavite proteste zbog te “Pametne mreže” na auto putu Leskovac Preševo i okolnim selima u Leskovcu. U pitanju je selo Veliko Trnjane, gde nemamo ni signal za telefonski razgovor, a selo se nalazi na oko 6 km od Leskovca. Internet ovde ne radi ni kao dial Up, ali se zato pretplata plaćala u punom iznosu. Zato sam prešao kod MTS a.

Comments are closed.