PC Press Hosting 2020

Završena prva faza Smart karavana

Četvrtak, 7. mart, bio je poslednji dan prve fazeTelenor Smart karavana.

Photo: Telenor Srbija
Photo: Telenor Srbija

Po planu trebalo je obići Leskovac i Vranje, kao i izmeriti brzinu mreže duž autoputa od Niša ka ova dva grada.

Planirane aktivnosti su i obavljene, u centru Leskovca zabeležena je brzina od oko 11Mbps pri korišćenju modema koji podržava do 42Mbps, a slična brzina izmerena je i u centru Vranja. U oba grada Karavan su dočekali i lokalni blogeri koji su, baš kao i u drugim gradovima preneli svoja iskustva u korišćenju Telenorove mreže.

Izmerena brzina u Leskovcu, korišćen modem koji podržava do 42Mbps
Izmerena brzina u Leskovcu, korišćen modem koji podržava do 42Mbps

I poslednjeg dana Karavana bilo je i odlazaka na adresu korisnika koji su prijavili probleme sa mrežom, a ovoga puta radilo se o mestu Jelašnica kod Leskovca. Ekipa se na terenu uverila da je zbog geografskog položaja sela, koje se nalazi u klancu, signal slabiji, a rešenje je postavljanje nove bazne stanice, što će najverovatnije i biti urađeno, rekao je za PC Press Goran Stupar, medijski koordinator kompanije Telenor Srbija i vođa projekta Smart karavan.

On je rekao da će ovaj, ali i svi drugi komentari i prijavljeni problemi biće zabeleženi, provereni i nastojaće se da se oni što pre reše.

Pročitajte i:  Četiri nova projekta Telenor fondacije

U projekat se, prema njegovim rečima,  krenulo sa željom da se pokaže da Pametna mreža ne obuhvata samo velike gradove.

Goran Stupar, vođa projekta Smart karavan (Photo: Telenor Srbija)
Goran Stupar, vođa projekta Smart karavan (Photo: Telenor Srbija)

“Na ovaj karavan smo krenuli pre svega da pokažemo da se Pametna mreža ne prostire samo u velikim gradovima, nego i u manjim mestima, na magistralnim putevima i duž autoputa. Ono što je mene iznenadilo je jačina signala. Prosto mi je neverovatno da je u nekim malim mestima kroz koja smo prolazili signal bio i preko 20Mbps”, rekao je on.

Stupar je rekao i da mu bi voleo da se više korisnika javilo i tražilo da Karavan dođe do njih, ali da mu je drago što su uspeli da izađu u susret svima koji su zvali.

“Ideja je i bila da dođemo do korisnika, da ih upoznamo, da vidimo sa kakvim problemima se susreću i na koji način možemo da ih rešimo”, kaže Stupar.

“Mi ne znamo uvek gde su ti džepovi, ali sada smo otišli i na licu mesta to istražili. Pametna mreža je pametna zbog toga što pokriva mesta gde su ljudi, gde za to postoji potreba.”

Pročitajte i:  Zajednička ponuda Mobi Banke i Telenora - „Sjajan spoj“

Četvrti dan Smart karavana samo je kraj prve faze ovog projekta, a već krajem ovog meseca očekuje se početak druge faze.

“Prva faza Karavana ticala se mreže, njenog kvaliteta, prostiranja signala, a druga se tiče isključivo korisnika. Mi ćemo korisnicima u nekoliko gradova održati radionice kako se koristi Android telefon, kako se koristi tablet, Deezer muzika i druge. Na našem sajtu biće postavljeno glasanje koje će obuhvatiti nekoliko tema, a one sa najviše glasova biće obrađene u određenom gradu”, rekao je Stupar i dodao da će Karavan ići u neki od gradova u Srbiji krajem svakog meseca do kraja godine.

“Nadam se da ćemo imati i dosta poziva korisnika da odemo kod njih i ispitamo eventualni problem, kao i u prvoj fazi Karavana”, zaključio je on.

O svim izmerenim brzinama tokom četvrtog dana možete se informisati na našem Twitter nalogu.

Ekipa Smart Karavana u Vranju (Photo: Telenor Srbija)
Ekipa Smart Karavana u Vranju (Photo: Telenor Srbija)

 

Facebook komentari:
PC Press - Telefoni, leto 2020

Tagovi: , , ,

One thought on “Završena prva faza Smart karavana

  • 8. March 2013. at 08:28
    Permalink

    A zašto ne objavite proteste zbog te “Pametne mreže” na auto putu Leskovac Preševo i okolnim selima u Leskovcu. U pitanju je selo Veliko Trnjane, gde nemamo ni signal za telefonski razgovor, a selo se nalazi na oko 6 km od Leskovca. Internet ovde ne radi ni kao dial Up, ali se zato pretplata plaćala u punom iznosu. Zato sam prešao kod MTS a.

Comments are closed.