Računari i Galaksija

Završeno PISA testiranje u Srbiji

PCPress.rs ImageZa prvo elektronsko testiranje, Telenor fondacija obezbedila 70 laptop računara

Više od 5250 učenika u 155 srednjih škola širom Srbije učestvovalo je u ovogodišnjem procenjivanju učeničkih postignuća PISA, najvećem međunarodnom istraživanju u oblasti obrazovanja. Zahvaljujući Telenor fondaciji, više od 2.000 učenika prvi put je rešavalo testove u elektronskoj formi na računarima.

Rezultati ovog testiranja jedan su od najpouzdanijih pokazatelja trendova ne samo u obrazovnoj sferi već i u celom društvu.

Dr Dragica Pavlović Babić, PISA koordinator za Srbiju, kaže da je odziv škola za učešće u testiranju bio odličan. Učestvovali su profesori, đaci i roditelji, a testiranjem su bili obuhvaćeni svi tipovi škola, u svim regionima Srbije.

„Saradnici u školama učinili su sve da se testiranje obavi u skladu sa međunarodnim standardima i da učenicima obezbede što bolje uslove za rad. Veoma pozitivan i motivisan pristup imali su učenici koji su učestvovali u elektronskom testiranju. Zahvalni smo Telenor fondaciji koja je obezbedila 70 laptopova, jer je elektronsko testiranje znatno doprinelo uspešnosti projekta. Nadamo se dobrim rezultatima u sve tri testirane oblasti“, kaže dr Dragica Pavlović Babić.

PISA testiranje organizuje se svake tri godine, a cilj je da se omogući zemljama učesnicama da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima učenika i uslovima u kojima se školuju. Testovima se procenjuju znanja koja su učenici stekli tokom školovanja, a naglasak je na funkcionalnim znanjima. Pismenost se ispituje u tri domena: matematici, čitanju i prirodnim naukama.

„Smatramo da su ovakvi projekti veoma značajni za dalji razvoj društva, a od osnivanja Telenor fondacije to je jedan od naših strateških ciljeva. Trudimo se da, kroz brojne projekte, posebnu pažnju posvetimo mladima, da ulažemo u talentovane ljude u Srbiji, u njihovo obrazovanje i profesionalno usavršavanje. Ulaganje u obrazovanje ujedno je i investicija u bolju budućnost dece i omladine, a PISA testiranje jedan je od načina na koji možemo steći uvid u obrazovne kapacitete naše zemlje“, kaže Ivana Vranjican, menadžerka spoljnih poslova Telenora.

Za svaku zemlju koja učestvuje u ispitivanju saopštavaju se podaci o prosečnom postignuću učenika u svakoj od ispitivanih oblasti. Osim testova znanja, primenjuju se i upitnici za učenike i škole kojima se prikupljaju podaci o različitim faktorima relevantnim za postignuća.

PISA testiranje u Srbiji projekat je Ministarstva prosvete i nauke, a realizuje ga Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Rezultati ovogodišnjeg testiranja biće saopšteni na nivou OECD-a u svim zemljama koje učestvuju u testiranju, u decembru 2013. godine. Srbija je prvi put učestovala u ovom testiranju 2001. godine.

Izvor: Telenor fondacija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,