“Žene daju značajan doprinos razvoju IT industrije”

Položaj žena u društvu se popravlja, ali se i dalje ima prostora za unapređenje. O tome kakav je položaj žena na poslu,  naročito u IT sektoru, koji se ranije percepirao kao izrazito muški, razgovarali smo sa Marijom Vujanić, menadžerkom za komunikacije kompanije Telenor.

Marija Vujanić, Telenor Srbija
Marija Vujanić, Telenor Srbija

Često se čuje da su žene u lošijem položaju na poslu u odnosu na muškarce, da primaju manje plate, zauzimaju niža radna mesta u hijerarhiji… Kakva je situacija u IT industriji?

– Diskriminacija na osnovu roda u poslovnom sektoru jeste tema koja zavređuje pažnju javnosti. Uostalom, verovatno svi poznajemo barem jednu ženu koja se suočila sa nekim oblikom rodne diskriminacije na poslu ili prilikom zapošljavanja. Ali verujem da je situacija u našoj telekomunikacionoj i IT industriji znatno bolja od proseka i da su za to, u velikoj meri, zaslužne i žene koje rade u ovom sektoru. One su svojim znanjem, profesionalizmom i rezultatima poslale snažnu poruku poslodavcima da mogu sve što mogu i muškarci. Sve je više i žena spremnih da se uhvate ukoštac sa izazovima obavljanja rukovodećih poslova. To se može videti i na primeru naše kompanije. U Telenoru na menadžerskim pozicijama trenutno radi 42% žena. Dakle, svedoci smo kako iz dana u dan polako nestaju predrasude o ženama u „muškoj“ IT industriji.

Pročitajte i:  Žene zaostaju u AI trci veština

IT industrija se često shvata kao muška oblast. Kakva je situacija u Srbiji, koliko ima žena u ovoj industriji?
– Procenjuje se da u srpskoj IT industriji radi oko 15.000 ljudi, ali je taj broj sigurno i veći, posebno ako bismo obuhvatili i telekomunikacionu industriju. Nema sumnje da u njoj radi više muškaraca nego žena, ali treba reći i to da se sve više žena odlučuje za rad u ICT industriji. Više nije retkost videti ih na mestu sistem administratora, inženjera za bežični prenos podataka ili veb-dizajnera. Ovo je rezultat kako brzog razvoja, privlačnosti i sveprisutnosti IT tehnologije, tako i boljih mogućnosti za obrazovanje u ovoj oblasti i pozitivne slike naše industrije u društvu.

Primetan je porast broja žena koje dolaze na mesta izvršnih direktora u velikim svetskim kompanijama, kao što su HP, Yahoo.. Da li to znači da se situacija menja?
– Stvari se menjaju gotovo svakodnevno. U svetu čak i pozicije generalnih direktora više nisu nedostižne za žene. Marisa Majer, jedna od prvih zaposlenih u kompaniji Google, sada je generalni direktor kompanije Yahoo, a Meg Vajtmen vodi HP. U Srbiji su žene vlasnice uspešnih IT kompaniji, a u upravama velikih kompanija rade na najodgovornijim mestima. To je slučaj i u Telenoru. Od osam članova naše uprave – tri su žene. Čak i sektor Tehnike, u kojem radi najveći broj IT stručnjaka, uspešno vodi jedna žena, Ingeborg Ofsthus. Mislim da žene daju značajan doprinos razvoju naše industrije i da će on s vremenom biti sve vidljiviji.

Pročitajte i:  Žene zaostaju u AI trci veština

Šta svaka žena ponaosob može da uradi kako bi poboljšala svoj položaj ili uticala na poboljšanje položaja žena u svom radnom okruženju?
– Svaka žena može da dâ svoj doprinos tako što će posao obavljati odgovorno, savesno i vredno. Postizaće dobre rezultate. Neće bežati od izazova. Usavršavaće se i konstantno učiti. Radiće na povećanju svog znanja i sticanju neophodnih iskustava. Sve to može stvoriti dobre preduslove za profesionalno napredovanje, ali to nije garancija za uspeh. Duboko verujem da bi svako znanje i rad trebalo da budu vrednovani nezavisno od pola osobe, dok su za zdravo radno okruženje bez predrasuda veoma važni fer odnos i poštovanje kolega i njihovog vremena.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

2 thoughts on ““Žene daju značajan doprinos razvoju IT industrije”

Comments are closed.