Računari i Galaksija

Vip savetuje – kako se ponašati u romingu

Dostupnost u svakom trenutku je poželjna stvar, ali ipak dostupnost dok ste na putovanju, može dovesti do neželjenog troška.

Photo: TBoard/Flickr
Photo: TBoard/Flickr

Evo šta Vip mobile predlaže da uradite, kako biste to izbegli:

 1. Pre polaska na put savetujemo vam da se informišete o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji.
 2. Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka.
 3. Ukoliko putujete u zemlje na drugim kontinentima gde se koriste drugačiji frekvencijski opsezi proverite koje opsege vaš aparat podržava i ponesite odgovarajući dodatak za punjač.
 4. Trudite se da optimalno koristite dostupne mobilne servise dok ste u inostranstvu, u skladu sa svojim potrebama i budžetom koji za tu namenu možete da izdvojite, imajući u vidu da su cene u romingu veće od onih u domaćem mobilnom saobraćaju.
 5. Savetujemo vam da na svom uređaju podesite ručni izbor mreže, a ne automatski. Kod nekih operatera cene se razlikuju od jedne do druge lokalne mreže u zemlji boravka, i mogu da budu različite za pripejd i postpejd korisnike.
 6. Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke u romingu tarifira se kao standardni dolazni i odlazni poziv.
 7. SMS poruka za proveru stanja na računu takođe se tarifira prema važećem cenovniku za SMS poruke u romingu. Obratite pažnju na to da informacije o ostvarenom saobraćaju koje operateri dobijaju od svojih roming partnera često kasne, pa se može dogoditi da korišćene telekomunikacione usluge naknadno budu prikazane na nekom od narednih računa.
 8. Budite oprezni prilikom korišćenja interneta, tj. prenosa podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Nemojte otvarati priloge mejlova koje dobijate ili, na primer, pregledavati video materijale i fotografije na društvenim mrežama. Sve to stvara dodatni saobraćaj.
 9. Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gde god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju na činjenicu da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.
 10. Čitajući prateća uputstva i obaveštavajući se kod svog operatera, upoznajte sa karakteristikama svog smart telefona. Smartfoni novijih generacija raznih proizvođača, poput Blekberija, Ajfona i telefona s operativnim sistemom Android, bada ili Windows, sadrže u sebi aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom, na primer automatsko ažuriranje softvera ili proveru elektronske pošte. Zbog toga postoji mogućnost da telefon ostvari internet saobraćaj a da vi to to niste inicirali.
 11. Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji valjalo promeniti dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih kojih se za to vreme možete odreći (tj. isključiti ih pre nego što pređete granicu).
 12. Svaki operater će eventualnu reklamaciju na račun za roming uzeti u razmatranje, ali su mali izgledi da će račun biti korigovan, jer operateri dobijaju izveštaj od svojih roming partnera o ostvarenom saobraćaju svakog korisnika i taj saobraćaj moraju da, bez prava na reklamaciju, plate inostranom roming partneru.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Vip savetuje – kako se ponašati u romingu

 • 05. 08. 2013. at 09:04
  Permalink

  Nažalosti VIP jedno priča drigo radi, vrlo su nekorekti i zbog 7,5 mb ciljano potrošenih u romingu korisniku su isključili mogućnot da regularno koristi pakete posle povratka u zemlju. Nažalost prekršili su ugovor time.
  Uz to imaju vrlo lošu pokrivneost 3g mrežom u zemlji.
  S druge strane nisu se potrudili da korisniku koji je prešao limit sa potrošnjom interneta u okviru paketa u zemlji, daju neko obaveštenje o tome, koji je onda ispao veliki..
  Sve u Svemu velika poslovnost VIPa.
  Preporuka: Izbegavajte VIP u širokom luku…

Comments are closed.