Zerodium plaća hakerske tehnike za špijuniranje VPN korisnika

Zerodium planira da kupi eksploatacije nultog dana za NordVPN, ExpressVPN i Surfshark. PCMag navodi da je ova narudžbina namenjena potrebama vlada Evrope i SAD, koje planiraju špijuniranje pojedinih VPN korisnika.

PCPress.rs Image

U tvitu objavljenom 19. oktobra, kompanija ističe da joj trebaju eksploatacije za otkrivanje informacija, curenje IP adrese ili daljinsko izvršavanje koda. Iako nije istakla koliko bi za pomenute eksploatacije platila, procenjuje se da se cena može kretati od 100.000 do 2,5 miliona dolara, za najmoćnije eksploatacije za Android i iOS.

Šta ovo znači za VPN korisnike?

Naravno, postavljaju se pitanja bezbednosti i privatnosti informacija, uzevši u obzir da su Express VPN, NordVPN i Shurfshark poznati i visokorangirani VPN servisi, ali takođe i servisi koje koriste hakeri.

Kao što je poznato, tehnologija radi tako što se internet aktivnost korisnika preusmerava na VPN servere, gde se veza šifrira, kako bi se zaštitila privatnost sadržaja. Zerodijumov upit značio bi da bi se šifrovanje moglo otkriti i učiniti sadržaje dostupnim, a moguće je hakovati i pametne telefone.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Izvor: PCMag

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,