ERP 2024

Zidovi osetljivi na dodir kao deo budućnosti

Prekidači, koji su danas sastavni deo svih zidova, omogućavaju kontrolisanje različitih funkcija u domaćinstvu, a poput jačine svetla, sistema za rashlađivanje, sigurnosnih sistema, te mnogih drugih. To bi uskoro moglo da se promeni, a zahvaljujući tome što istraživači sa Carnegie Mellon univerziteta pokušavaju da stare zidove zamene pametnijim, i pretvore ih u džinovske prekidače.

PCPress.rs Image

Naime, prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja, stručnjaci planiraju zidove koji su osetljivi na dodir, a prototip je poneo ime Wall++, te ima sposobnost da reaguje na dodire, gestikulaciju, oseti tela koja se nalaze u blizini, kao i da detektuje ostale uređaje u domaćinstvu.

Ovakav poduhvat već zvuči prilično skupo, a stručnjaci planiraju da pronađu načine na koji bi cenu ovog proizvoda u budućnosti učinili povoljnijom. Tako su već testirali različite boje koje funkcionišu kao provodnici, te načine na koje bi mogle da ostvare najbolju funkcionalnost. Zahvaljujući njima bi Wall++, kada jednom bude došao do korisnika, mogao da služi kao džinovska kontrolna tabla, kojom bi moglo da se upravlja čitavim pametnim domaćinstvom – svetla bi mogla da se uključuju i isključuju jednostavnim prevlačenjem preko površine zida, a na isti način bi, na primer, mogli i da se otvaraju prozori, te obavljaju sve druge funkcije koje se danas kontrolišu običnim prekidačima.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,