ERP 2024

Značajan globalni rast prodaje telefona u Q1 2021

Tržište mobilnih telefona oporavlja se nakon udarca koji je pretrpelo na početku pandemije korona virusa. Globalna analitičarska kuća Canalys objavila je podatke da je u Q1 2021. godine prodaja telefona porasla za više od četvrtine (27%) u odnosu na isti period prošle godine.

q1 2021

Prošle godine, tržište je bilo značajno poremećeno, jer je pandemija tada ozbiljno uzdrmala Kinu, u kojoj se proizvodi najveći procenat telefona i delova za njih. Zbog toga, ali i zbog ekonomske nesigurnosti koja je zahvatila ceo svet, ljudi su bili manje zainteresovani da troše novac na mobilne telefone. Sada se situacija stabilizovala i ozbiljno oporavila.

Kada se radi o pojedinačnim proizvođačima, na prvom mestu je Samsung, sa 76.5 miliona prodatih telefona, što je povećanje od 28 procenata u odnosu na prošlu godinu (u Q1 2020. prodato je 59.6 miliona telefona). Ova kompanija drži oko 22 procenta globalnog tržišta telefona, što je otprilike isti udeo kao i prošle godine.

Na drugom mestu je Apple, koji je doživeo najveći skok prodaje, čak 41 procenat (sa 37.1 milion na 52.4 miliona prodatih telefona). To, naravno, može da zahvali prvenstveno novim modelima koji su se pojavili u poslednjem kvartalu prošle godine.

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

Huawei je najveći gubitnik, jer je ispao sa top pet liste. Američke sankcije protiv ove kompanije konačno su uspele da ga „slome“. Najozbiljniji pretendent da zauzme njegovo mesto je Xiaomi. Njegovi konkurenti nude prodavcima veće marže, ali obim prodaje telefona ovog brenda pruža distributerima mogućnost da više zarade nego kod konkurenata. Ipak, trka za ovu poziciju nije još završena, a Xiaomi-ju „za vrat dišu“ Oppo i Vivo, koji su se na mnogim tržištima dobro pozicionirali u srednjem segmentu.

U izveštaju se navodi i da se očekuje da u narednom periodu izlazak LG-a iz mobilnog biznisa može da donese neke promene, naročito na američkom tržištu, gde je prošle godine prodato 80 procenata telefona iz ove kompanije.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: