BIZIT plus

Za greške autonomnih vozila krivi su ljudi

Elon Musk se još jednom oglasio na Twitteru, a ovoga puta su tema bila autonomna vozila. Očekivalo se da će se nakon nesreće za koju je navodno odgovorno autonomno Tesla vozilo, pozabaviti propustima u radu tehnologije, ali se u fokusu ipak našla ljudska greška.

PCPress.rs Image

Musk je tom prilikom istakao da je ponašanje autonomnih vozila nepredvidivo iz jednog razloga – zato što dele puteve sa ljudskim vozačima. Problem je, kako tvrdi, u manama koje ima ljudski mozak, te u nesavršenom čulu vida na koje se obični vozači oslanjaju. Eksperti ističu da je istina da bi se autopiloti bolje slagali jedni s drugima nego što je to slučaj s ljudskim vozačima, ali da obični vozači ne mogu da služe kao opravdanje, budući da će ih na putevima biti bar još neko vreme.

Izveštaji o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao i model Tesla Model S iz 2019. godine, ukazuje na to da ni jedan od putnika nije sedeo na mestu koje je predviđeno za onoga koji kontroliše vožnju. Iz kompanije Tesla tvrde da je neko ipak bio za volanom, pa je skoro nemoguće da se utvrdi šta se tačno dogodilo. Jedno je sigurno: Full Self-Driving opcija, koja može da se doda Tesla vozilima za 10 hiljada dolara, ne znači da vozila mogu samostalno da se kreću, pa funkcija vozačima pruža tek lažni osećaj sigurnosti.

Pročitajte i:  Teslin Cybertruck ima problema  

Nekoliko vozača je „uhvaćeno“ na delu, a u pitanju su korisnici koji imaju toliko poverenja u Autopilota kompanije Tesla, da mogu da se opuste i zaspe tokom vožnje. Ljudska greška je u tim slučajevima očigledna, a mnogi smatraju da je odgovornost na kompaniji koja bi trebalo da izdaje ozbiljnija upozorenja o tome da Tesla vozila još uvek ne mogu samostalno da voze.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: