Značajan trenutak za Microsoft: Prvi put su Games nadmašile Windows

Prihod od Microsoft-ovog posla sa video igrama premašio je prihod od Windows odeljenja prvi put tokom decembarskog kvartala.

PCPress.rs Image

Xbox je sada veći od Windows-a

Do toga je došlo uz veliki podsticaj od kompanijine akvizicije od 69 milijardi dolara igračkog izdavača Activision Blizzard.

To je jedan od zaključaka iz brojeva koji su uključeni u Microsoft-ovu 10-Q prijavu sa SEC u vezi sa izveštajem o zaradi u utorak popodne, za drugi kvartal fiskalne 2024. godine:

Prihod od igara povećan je za 50% na 7,1 milijardu dolara, uključujući više od 2 milijarde dolara prihoda od Activision Blizzard-a. Ovo je prvi put da su rezultati Call of Duty izdavača uključeni u Microsoft-ov prihod.

Prihod od Windows-a porastao je za 9,5% na 5,3 milijarde dolara u kvartalu, podržan povećanjem prodaje Windows PC-ova za 11%, ali to nije bilo dovoljno da sustigne dodatni prihod od gaming akvizicije.

Ovaj trenutak je iznenađujući za one koji su pratili kompaniju kroz istoriju, s obzirom na način na koji se Windows definisao za Microsoft tokom decenija, od lansiranja Windows 1.0 sredinom 1980-ih, kroz vreme lansiranja Windows 95 i naknadne antitrust bitke oko Windows-ove pozicije kao dominantnog PC operativnog sistema.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

Međutim, u stvarnosti, Activision ugovor jednostavno je ubrzao trend koji se odvijao već neko vreme. Na primer, Microsoft Games su se u istom kvartalu prethodne godine približile samo za 50 miliona dolara Windows prihodu.

Iako je razlog za ponos, posao se svodi na krajnji rezultat, i sa te tačke gledišta, Windows i dalje ima prednost profita nad igrama u celini. Kao dokaz, Activision-ovih 2,08 milijardi dolara prihoda za kvartal svodi se na mršavih 11 miliona dolara profita nakon prilagođavanja za 55 miliona dolara troškova tranzicije.

Ovo pomaže da se objasni nedavno smanjenje broja zaposlenih u odeljenju igara.

Microsoft planira da oživi Windows posao pomoću veštačke inteligencije, uključujući uvođenje neuronskih procesorskih jedinica, integraciju Copilot tehnologije kompanije u Windows 11, i dolazak novog Windows tastera.

“U 2024. godini, veštačka inteligencija će postati prva klasa svakog računara”, rekao je CEO Microsoft-a Satya Nadella na konferenciji za štampu o zaradi kompanije u utorak popodne.

U međuvremenu, u rangiranju Microsoft-ovih poslova, moguće je da će Windows biti prestignut od strane potpuno druge franšize. LinkedIn je objavio više od 4 milijarde dolara prihoda za kvartal, i postepeno raste.

Pročitajte i:  Novi čip iz Microsoft-a praviće kompanija Intel

Izvor: Geekwire

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,