Znamo se sa neta!

I ove jeseni, Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) tradicionalno pokreće edukativno-promotivnu kampanju za korisnike Interneta u Srbiji. Tema ovogododišnje kampanje „Znamo se sa Neta!” su poslovni i lični sajber identitet, a namenjena je i preduzetnicima i pojedincima koji imaju potrebu da svoj posao ili sebe predstave i na Internetu.
RNIDS_znamo-se

Inspiracija za kampanju je savremeni srpski preduzetnik, vlasnik svog sopstvenog malog biznisa, koga i zakoni i poslovno okruženje tretiraju kao „fizičko lice s pečatom”, to jest pojedinca kome se posao i život, firma i porodica, službeno i lično… stalno prepliću. Preduzetnik je stalno u nekoj vrsti dvostrukog identiteta, jer su i pravne i imovinske granice između njegovog poslovnog identiteta, kao firme, i ličnog identiteta, kao građanina, veoma tanke, a često ih i nema.

On u današnjem vremenu, u kome je jako bitan i sajber identitet kroz prisustvo na Internetu, i kao preduzetnik i kao pojedinac mora da vodi računa o svojoj prepoznatljivosti u virtuelnom svetu. Zato su u kampanji „Znamo se sa Neta!” dati korisni saveti i za poslovni sajber identitet, na adresi www.nazivfirme.co.rs, i za lični sajber identitet, na adresi www.imeprezime.in.rs. Puko prisustvo samo na društvenim mrežama nije garancija postojanja sajber identiteta, jer su to tuđe internet lokacije. Na njima neko drugi određuje sva pravila i svakog trenutka i firmi i pojedincu može da ukine internet prisustvo, odnosno uskrati pristup sadržajima koje su postavili, kao i samoj adresi na kojoj su do tada “postojali”. Zato je osnova za oba sajber identiteta posedovanje trajne adrese na sopstvenom internet domenu, preko koje uvek, svi, lako mogu da pronađu i prepoznaju i firmu i pojedinca.

Pročitajte i:  RNIDS poklanja Neo Geo RNIDS i još 50 fontova srpske ćirilice

Za preduzetnike i građane u Srbiji najpovoljnije i optimalno je da koriste nacionalne internet domene, koji su posebno cenovno prilagođeni upravo za njih. Preduzetnici mogu da registruju svoj poslovni .CO.RS ili .ПР.СРБ internet domen za manje od hiljadu dinara godišnje, a građani svoj lični .IN.RS ili .ОД.СРБ internet domen za svega nekoliko stotina dinara godišnje, zavisno od odabranog ovlašćenog registra. Time dobijaju kontrolu nad svojim sajber identitetom, jer im taj internet domen postaje deo veb adrese i adrese e-pošte, bilo poslovne bilo lične.

Registracija naziva nacionalnih .RS i .СРБ domena može da se obavi preko nekog od 40 ovlašćenih registara u Srbiji. U najboljem slučaju, moguće je da se ceo proces izbora, registracije i plaćanja naziva domena obavi i onlajn, na sajtu nekog od njih, u roku od nekoliko minuta. Prvi korak do svog domena je provera raspoloživosti naziva domena na adresi domen.rs/whois, a potom se izbor ovlašćenog registra obavi na adresi domen.rs/registri.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,