Toyota ulaže 50 miliona dolara u razvoj pametnih vozila

Japanski proizvođač automobila „Toyota” uložiće 50 mil USD u narednih pet godina s ciljem razvoja „pametnih” vozila koja će omogućiti potpunu bezbednost osoba koja se u njima nalaze, drugih vozila, ali i pešaka.

toyotaimg0300„Najpre ćemo staviti naglasak na poboljšanje tehnologije u segmentima pametnih vozila kako bi se pomoglo smanjenju smrtnosti na putevima i na kraju poboljšao kvalitet života kroz optimizovanu mobilnost i robotiku” – izjavio je Kijotak Ise, jedan od menadžera kompanije „Toyota”.

Japanski proizvođač je na tom istraživačkom projektu okupio doktora Žila Prata (Gill Pratt), bivšeg člana američke agencije za naprednu tehnologiju – DARPA, profesorku Danielu Rus iz Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT), i profesora Fei-Fei Li sa Univerziteta „Stanford”.

Prat je istakao da će buduća „Toyota” pametna vozila morati da prepoznaju predmete oko sebe u različitim okruženjima, stalno donose procene i imaju interakciju koja će omogućiti potpunu bezbednost osoba koja se u njima nalaze, drugih vozila, ali i pešaka.

Rus, govoreći o planovima za unapređenje vozila, navodi kao cilj razvoj vozila koja ne mogu doživeti sudar, što kompanija „Google” takođe pokušava da realizuje, piše croenergo.eu.

Pročitajte i:  Tojota i BYD hibridna tehnologija 

Izvor: eKapija

Foto: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,