Zoom-Bombing: Ometanje online časova

Budući da su se škole iz celog sveta preorijentisale na online nastavu, a zbog pandemije koronavirusa, i nasilnici su prinuđeni da menjaju svoje taktike, te žrtve potraže u virtuelnim prostorima. Tako su napadači počeli da ciljaju aplikacije za video pozive, poput Zoom i Google Hangouts, a kako bi pronašli način da maltretiraju učenike, ali i nastavnike.

PCPress.rs Image

U pitanju je ponašanje koje niko nije očekivao, a koje je ponelo ime Zoom-Bombing. Napadači se okupljaju u okviru aplikacije Discord, a kako bi udruženim snagama planirali ometanje časova. Nakon toga krstare društvenim mrežama u potrazi za javnim Zoom okupljanjima, te primaju narudžbine od učenika koji žele da časovi koje pohađaju postanu meta napada.

Nakon što izaberu metu počinje napad, a glavni alati su psovke i drugi profani elementi. Snimke napada kasnije postavljaju na Tik Tok, Twitch ili YouTube. Pojedine grupe napadača koriste i ozbiljnije elemente, poput govora mržnje, a napadi nisu rezervisani samo za online učionice, budući da meta može da bude bilo koje virtuelno okupljanje.

FBI je napade u Sjedinjenim Američkim Državama opisao kao pretnju nacionalnoj bezbednosti, te se od žrtava očekuje da o napadima obaveste agente.

Pročitajte i:  CEO YouTube-a upozorava OpenAI da je zabranjeno da treniraju svoje AI modele na video snimcima platforme

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,