ERP 2024

ZTE – LTE razvoj i inovacije

Danas smo svedoci nagle promene u načinu korištenja interneta – umesto prethodne usmerenosti na informaciju i sadržaj, sve bitniji postaje aspekt komunikacije, a samim tim i potreba stalne povezanosti. Širokopojasni pristup Internetu postaje jedna od osnovnih potreba današnjeg sveta, a u njegovom razvoju sve veći udeo zauzima mobilni širokopojasni pristup.

File photo of passersby walking along a footbridge in front of the ZTE building in Nanshan Hi-Tech Industrial Estate in ShenzhenBitan element u celoj priči je i kontinuirana evolucija tehnologije koja povećava maksimalne brzine i kapacitet sistema. Zahtevi i očekivanja korisnika neprestano rastu zbog novih zahtevnih aplikacija, (npr. VoIP, mobilna TV, online igre, video na zahtev itd.), ali i želje za jednostavnijim korišćenjem (npr. uz kraće vreme konekcije i brži odziv). Operatori, s druge strane, teže što efikasnijem načinu pružanja usluga (smanjeni troškovi po bitu informacije), uz zadržavanje nivoa prihoda i smanjenje troškova izgradnje i održavanja. Sve to deluje kao pokretač dugoročne evolucije 3G sistema kroz uvođenje nove, fleksibilnije tehnologije – LTE.

Ključni ciljevi s aspekta performansi i mogućnosti koje 3GPP stavlja pred LTE su:

 • velike brzine prenosa
 • smanjenje vremena odziva
 • visoka spektralna efikasnost
 • umerena potrošnja snage u terminalima
 • pojednostavljena arhitektura mreže
 • jednostavnija implementacija i održavanje mreže

ZTE, kao vodeći svetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, mnogo pažnje posvećuje razvoju portfolia LTE proizvoda. U prilog tome govori činjenica da ZTE drži oko 7% registrovanih svetskih patenata u oblasti LTE‑a.

LTE ba­zna sta­ni­ca ZXSDR R8884 predstavljena u Barseloni
LTE ba­zna sta­ni­ca ZXSDR R8884 predstavljena u Barseloni

Vodeći istraživački centar ZTE‑a za oblast LTE tehnologije nalazi se u gradu Xi An‑u, gde na razvoju LTE tehnologije trenutno radi više od 5000 inženjera, a u narednih nekoliko godina broj će porasti na 26.000.

ZTE nudi kompletno LTE sitemsko rešenje, počev od CORE dela mreže – EPC, preko velikog broja raličitih tipova baznih stanica – indoor, outdoor, micro, pico/femto, softvera za upravljanje i nadgledanje, do LTE terminala – telefona i tableta.

ZTE je dobitnik velikog broja međunarodnih nagrada i priznanja za dostignuce u razvoju LTE‑a, od kojih su neke:

 • februar 2013: ZTE FDD / TDD konvergentno rešenje osvojilo je Global TD – LTE Innovation Avard (GTI) na Svetskom kongresu u Barseloni;
 • maj 2012: na Svetskom LTE samitu 2012 održanom u Barseloni, ZTE Cikey (Converged intelligent key) – terminal sa višestrukim pristupom , dobio je nagradu za najbolji LTE terminalni uređaj za svoje moćne funkcije višestrukog korisničkog pristupa i poboljšanje iskustva mobilnih klijenata;
 • 10. novembar 2011: vodeća konsultantska firma Frost & Sullivan imenovala je korporaciju ZTE za LTE vendora godine za 2011. godinu.
 • ZTE svojim inovativnim rešenjima prednjači u odnosu na ostale proizvođače opreme, tako da je prvi u svetu po mnogim naprednim rešenjima, kao što su:
 • avgust 2012: ZTE je pokrenuo prvu svetsku dual band LTE ( 1800 MHz i 2600 MHz ) komercijalnu mrežu;
 • jun 2012: ZTE je za operatere CSL i SK Telecom pokrenuo prvu svetski 4G LTE međunarodni roming;
 • maj 2012: ZTE je uspešno obavio prvi svetski LTE FDD/TDD data handover test;
 • februar 2012: ZTE je na Svetskom kongresu u Barseloni predstavio LTE komercijalnu baznu stanicu A inter‑band dual carrier;
 • oktobar 2011: ZTE je obavio prvi test interoperabilnosti između LTE FDD/TDD LTE i GSM/UMTS mreža. Interoperabilnost između mreža je zasnovana na platformi Uni‑RAN;
 • jun 2011: prva u svetu komercijalna LTE mikro bazna stanica sa 2×10 W i 2T4R;
 • Neki od trendova u razvoju koje ZTE postavlja kao primarne u razvoju LTE opreme su sledeći:
 • februar 2013: ZTE pokreće 4G Cloud radio rešenje na MWC. ZTE 4G Cloud je fleksibilno rešenje koje se može prilagoditi postojećim mrežama operatera i značajno poboljšava mrežne performanse;
 • februar 2013: ZTE je pokrenuo Magičnu seriju RRU jedinica, na osnovu svojih SDR baznih stanica. Magična serija obuhvata tri RRU modula razvijena kao odgovor na zahteve operatera za smanjenom potrošnjom, brzom izgradnjom lokacija, malim prostorom i istovremenom upotrebom više modova;
 • novembar 2012: ZTE je pokrenuo inovativno rešenje za uštedu energije za LTE mreže, uključujući i prvi industrijski integrisani sistem za automatsku/dinamičku PA kontrolu napona i inteligentno isključivanje OFDM nosilaca bez uticaja na performanse. Prema rezultatima testova, jedna lokacija sa ovim rešenjem može da uštedi i do 40% u potrošnji električne energije.

Zahvaljujući velikim ulaganjima u razvoj i istraživanje, ZTE‑ovi proizvodi su vodeći po performansama. Jedan od njih je bazna stanica ZXSDR R8884, koja može podržati 4T4R sa visokim stepenom integriteta i pruža jednostavan način instalacije. Jedna jedinica može realizovati inter‑bend agregaciju nosilaca ili multimodnu konfiguraciju, koja smanjuje OPEKS i poboljšava korisničko iskustvo. ZXSDR R8884 je prva LTE‑A komercijalna bazna stanica u svetu.

Do sada, ZTE je zaključio 45 LTE komercijalnih ugovora (Telstra, TeliaSonera, Telenor, Hutchison, SoftBank, Bharti, CMCC), i izgradio gotovo 110 pilot‑mreža s vodećim operatorima. ZTE je ušao u 68% zemalja koje su implementirale LTE mreže.

U junu 2012. Godine, ZTE i VIP su implementirali probnu mrežu u Srbiji, koja je imala i javnu prezentaciju 5. juna, povodom VIP‑ove proslave pet godina postojanja u Srbiji. Stručnoj javnosti i novinarima demonstrirane su performanse LTE mreže, gde je po jednom sektoru LTE bazne stanice istovremeno pušteni prenos 3D filma preko 3D projektora, HD filma, FTP download i onine gaming, što je naišlo na veoma pozitivne komentare u stručnim novinama i magazinima.

Time je ZTE u Srbiji potvrdio kvalitet svojih proizvoda, ali i svoj kapacitet kao kompletnog servis provajdera, sposobnog da u veoma kratkom roku isporuči opremu i realizuje tako složen projekat kakav je izgradnja mreža nove generacije.

Dejan Todorović,

Aftersales Director

ZTE Representative office Serbia

(Objavljeno u časopisu connect 28)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,