10 tehnoloških predviđanja koja označavaju ogromne promene

CCS Insights objavio je 100 tehnoloških predviđanja za narednih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 stoji iza mnogih od njih. Zdravstvena kriza i globalna recesija čak i za najopremljenije analitičare, proteklih meseci donele su pregršt neočekivanih događaja zbog kojih su naredne godine posebno teško zamislive.

PCPress.rs Image

Tehnološka predviđanja za 2021. godinu

Ipak, istraživačka kompanija CCS Insights prihvatila je izazov i isporučila set od 100 tehnoloških predviđanja za 2021. godinu i kasnije. To je kompanija, koja je prošle godine, između ostalog, predvidela da će u narednoj deceniji uspeti deep fake detection tehnologija ili primena robota u nekim domaćinstvima.

Godinu dana kasnije, na mnoga od tih predviđanja na ovaj ili onaj način uticala je pandemija COVID-19. „Ono što smo videli u poslednjih nekoliko meseci potpuno je transformisalo mnoga područja koja pokrivamo“, rekla je Angela Ashenden, glavna analitičarka u CCS Insights, za ZDNet.

Podloga mnogih trendova koje je analitička firma identifikovala u narednih nekoliko godina je, što nije iznenađujuće, radikalna transformacija posla koju je prouzrokovala zdravstvena kriza. CCS Insights predviđa da će 2022. godine više od polovine svih zaposlenih u kancelarijama i dalje uglavnom raditi od kuće, dok će trećina velikih firmi do tada smanjiti potrošnju na poslovnim lokacijama u proseku za 20%.

Na primer, CCS Insights predviđa talas proizvoda koji će poboljšati tehnologiju za rad kod kuće“. Prema Ashenden, potreba za podrškom kreativnosti i inovacijama hitna je za preduzeća u trenutnom kontekstu. Kao rezultat, alati koji omogućavaju saradnju dobijaju ogroman podsticaj – i to ne kratkoročni. „Ta područja će postati mnogo centralnija u budućnosti“, rekla je ona. “Mnogi radni procesi koji su se nekad oslanjali na rad licem u lice, sada su postali digitalni. ”

Povezivanje, prema CCS Insights, takođe će se promeniti kao rezultat prelaska na daljinski rad. Od sledeće godine, kompanija očekuje da mrežni operateri kompanijama ponude namenske pakete „od kuće“, praveći razliku između korporativne i lične upotrebe, tako da poslodavci mogu zaposlenima pružiti odgovarajuće usluge kao što su bezbednost, alati za saradnju i IT podrška. Operateri će takođe povećati fokus na povezanosti u prigradskim zonama, umesto u gradskim centrima, jer se radna snaga sve više uspostavlja izvan kancelarije.

Naravno, neće svi sektori tehnologije imati koristi od rasta izazvanog pandemijom. Kako će se kompanije u bliskoj budućnosti usredsrediti na oporavak od recesije, objasnila je Ashenden, neke investicije će imati prioritet nad drugima. CCS Insights predviđa da neće biti materijalnog unosa 5G u industrijski IoT van Kine pre 2026. godine, jer kompanije pokazuju više brige za obnavljanje prihoda i dobiti.

Sve u svemu, međutim, prognoze deluju pozitivno. Iako analitičari CCS-a ne očekuju da se zemlje vrate na nivo prosperiteta koji su uživale pre krize do kraja 2021., a možda i 2022. godine, uvereni su da će se tehnološki sektor oporaviti brže od ukupne ekonomije.

Spisak 10 najboljih predviđanja analitičara CCS Insights možete pronaći u nastavku:

  1. Pandemija će pojačati upotrebu i prihvatanje tehnologije nadzora, jer vlade koriste izgovor za kontrolu širenja virusa da bi pojačale praćenje građana.
  2. Do 2025. godine više od polovine srednjih i velikih preduzeća u naprednim ekonomijama usvojiće extended reality rešenja, nastavljajući široko usvajanje video tehnologija.
  3. Tokom naredne tri godine vlade će raditi na zaštiti nacionalne telekomunikacione infrastrukture, nakon što je pandemija otkrila koliko je povezanost presudna za ekonomiju.
  4. Neki operatori će početi da proveravaju zaposlene zbog verovanja u teorije zavere 5G, na isti način na koji farmaceutske kompanije izbegavaju da zapošljavaju tajne aktiviste grupa za zaštitu životinja.
  5. Malware koji se samostalno uči uzrokovaće narušavanje bezbednosti do 2024. godine, jer potpuno razvijeni malware koji pokreće AI postaje sposoban da pobedi odbrambene sisteme.
  6. 2022. godine više od polovine svih zaposlenih u kancelarijama i dalje će raditi uglavnom od kuće.
  7. Do 2023. godine startapovi pod vođstvom osoba mlađih od 30 godina. predstavljaće izazova za današnje lidere na tržištu u daljinskoj saradnji, kao rezultat prelaska obrazovanja na mrežu.
  8. 2021. low-code platform provajderi postaju ciljevi pribavljanja, omogućavajući korisnicima koji nisu stručni za kodiranje da kreiraju aplikacije.
  9. Operateri će ukinuti godišnje ugovore za širokopojasne i TV usluge do 2024. godine, prihvatajući umesto toga politiku otkazivanja u bilo kom trenutku.
  10.  Appleov ponovni fokus na praćenje aplikacija ometaće poslovanje ad-funded poslova u 2021. godini, jer korisnici postaju svesni prakse prikupljanja podataka od strane nekih aplikacija.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,