BIZIT plus

1Password: Biometrijski ključ stiže na Android

Iz 1Password su u februaru 2023. objavili da će u bliskoj budućnosti biti moguće logovanje samo preko biometrijskih ključeva, dakle bez lozinki. Iako naziv sadrži termin „password“ (lozinka), budućnost ipak traži da se ove odbace, a zarad veće bezbednosti. Ključevi za iOS i web pregledače su već dostupni, a na red je došao i Android.

PCPress.rs Image

Dok je korišćenje iste lozinke siguran način da se upamti niz brojeva, slova i simbola za koje je korisnik siguran da niko ne može da ih pogodi, takva praksa privatne podatke dovodi u opasnost. Ukoliko lozinka procuri napadač ima pristup svim nalozima korisnika, a već je poznato da je mnogo onih koji imaju samo jednu lozinku za sve.

1Password već neko vreme radi na poboljšanju bezbednosti, pa se još 2018. godine udružio s Have I Been Pwned, te na taj način omogućio da se sazna da li se neka mejl adresa nalazi na listi kompromitovanih u okviru pomenutog servisa. Glavni cilj je da se ukinu sve lozinke, a uz pomoć biometrijskog ključa. U objašnjenju iz 2023. stoji da nije dovoljno da se zameni samo deo lozinki, već da je neophodno da sve što pre nestanu.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

Biometrijski ključevi (passkey) su sve popularniji, a 1Password donosi i rešenje za Android uređaje. Svi koji imaju Android 14, te mlađe verzije, mogu 1Password ključevima da pristupe direktno preko aplikacije. Za razliku od lozinke koju neko može da pogodi ili da je ukrade u nekom phishing napadu, biometrijski ključevi sadrže privatne i javne delove (ključeve). Javni se nalaze na web sajtu na kojem se pravi nalog, dok privatni postoje samo na korisničkom uređaju i ne dele se ni sa kim. To znači da sve funkcioniše kao neka slagalica, a javni i privatni ključ povezuje API.

Život bez lozinki neće stići preko noći, ali sve brže nestaju. Korisnici još uvek mogu da biraju da li žele lozinke ili drugačije načine logovanja, a krajnji cilj je da se što brže pređe na bezbednija rešenja koja će obrisati nizove brojeva i slova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *