BIZIT plus

Novi modem kompanije Qualcomm mogao bi pomoći vašem sledećem telefonu da radi brže kod kuće

Sada kada su operateri izgradili svoje 5G mreže, telefoni dobijaju novi hardver kako bi ih bolje iskoristili za brže i pouzdanije brzine.

PCPress.rs Image

Snapdragon X80 5G modem povezaće premijum Android telefone sa 5G mrežama i satelitima

Na MWC 2024 u Barseloni, Qualcomm je predstavio svoj Snapdragon X80 5G modem, koji omogućava telefonima bolje iskorišćavanje propusnog opsega signala u mreži operatera, izgradnju satelitske povezanosti i poboljšanje 5G kućnog interneta. 

Modem je najnovija verzija silikona koju Qualcomm svake godine objavljuje za premijum telefone. Prošlogodišnji Snapdragon X75 5G modem nalazi se u Samsungovoj seriji Galaxy S24, na primer. X80 5G postavlja kurs za to kako će najnoviji Android telefoni koji izlaze kasnije ove godine biti povezani sa mobilnim mrežama, pa čak i satelitima.

X80 5G je najnoviji u Qualcomm-ovoj liniji premijum mobilnih modema, nadograđujući Snapdragon X75 5G predstavljen na MWC 2023 koji je mogao da se poveže sa satelitima putem ranije predložene Snapdragon Satellite proprietarne usluge (koju je Qualcomm, izgleda, stavio na čekanje krajem 2023). Umesto toga, novi X80 5G podržava opšti NB-NTN standard satelitske povezanosti koji bi trebao biti otvoren za više satelitskih rešenja. 

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

X80 5G takođe proširuje svoju upotrebu veštačke inteligencije kroz svoj posvećeni AI procesor, koji Qualcomm kaže da poboljšava brzine prenosa podataka, latenciju i upravljanje sa više antena (modem podržava do šest antena na pametnim telefonima), kao i efikasno prebacivanje između bežičnih spektara i upravljanje potrošnjom energije. 

Napredak u veštačkoj inteligenciji takođe pomaže kada se X80 5G modem koristi u drugim uređajima; kada se koristi u rešenjima za fiksni bežični pristup (tzv. 5G kućni internet), modem koristi AI da proširi domet signala milimetarskog talasa.

Qualcomm očekuje da uređaji koji koriste Snapdragon X80 počnu sa lansiranjem u drugoj polovini 2024. godine, ali nije precizirao koje će kompanije ili proizvođači telefona koristiti modem u svojim proizvodima.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *