BIZIT plus

23 miliona ukradenih kreditnih kartica pojavilo se na Dark Web-u

Kompanija Sixgill, koja se bavi sajber bezbednošću, objavila je izveštaj od finansijskim prevara, u kome su dokumentovani trendovi na Dark Web-u koji se tiču finansijskih podataka. Istraživački time je otkrio da je u protekloj godini više od 23 miliona ukradenih kreditnih kartica ponuđeno na ovoj „underground“ mreži, od čega je skoro dve trećine kartica ukradeno u SAD-u. Druga država po broju ukradenih kartica je Velika Britanija sa oko 7.5 odsto kartica koje su se našle u ponudi. Najmanje ukradenih kartica bilo je iz Rusije, samo 316.

PCPress.rs Image

Istraživači smatraju da postoje dva faktora zašto ruske kreditne kartice nisu interesantne hakerima – prvo je da su hakeri većinom upravo iz ove države i da iz patriotskih razloga ne žele da kradu kartice iz sopstvene države, a drugi razlog je ekonomska situacija u Rusiji, koja znatno lošija nego u državama u kojima je ukraden veći broj kartica.

Ilegalni online marketi na Dark Web-u se konstantno zatvaraju i snage zakona se svakodnevno bore protiv njih. Ipak, i dalje postoji veliki broj popularnih mesta na kojima se ove kartice mogu kupiti. Sajber kriminalci takođe koriste i alternativne kanale za prodaju kartica – sve više se pojavljuju na IRC-u, kao i na Telegramu (koji nudi enkriptovanu komunikaciju).

Više od polovine ukradenih kartica pripadaju Visa sistemu (57 odsto), za kojom sledi Mastercard sa 28 odsto i AMEX sa 12 procenata. Cena po kartici na ilegalnom tržištu kreće se od samo 5 dolara. Najvrednije kartice na tržištu su one koje pored brojeva imaju u ponudi i CVV (trocifreni sigurnosni broj koji se nalazi na poleđini fizičke kartice). Ove kartice se najčešće kupuju u paketima od po nekoliko hiljada, a koriste se kako za online kupovinu, tako i za kloniranje i pravljenje fizičkih kartica sa upisanim parametrima originala, za kupovinu u prodavnicama.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: