BIZIT plus

3D displej za slepe

Zahvaljujući računarima i modernom softveru, slepe i slabovide osobe sada su u mogućnosti da osete oblike. Tim istraživača sa Stanford univerziteta pronašao je način da prikaže 3D informacije osobama koje ne vide. Za tu svrhu oni su osmislili „2.5D“ displej napravljen od stubića koji se podižu i spuštaju i na taj način kreiraju trodimenzionalne slike.

PCPress.rs Image

Uređaj se sastoji od matrice sa 12 x 14 stubića sa zaobljenim vrhovima i motorima koji obezbeđuju podizanje svakog pojedinačnog stubića do tačno definisane visine. Na taj način se praktično u realnom vremenu mogu menjati 3D oblici na ekranu.

Naziv „2.5D“ je dat jer uređaj nije u stanju da prikaže potpun objekat. Takođe, rezolucija je limitirajući faktor, ali to je problem koji je zajednički za sve taktilne displeje. Oni su danas veoma retki, pa prema tome i veoma skupi. Ideja je da se na intuitivan način dočara 3D objekat, a ovaj sistem je nešto najpribližnije tome. Njegova prednost je što se objekti mogu menjati veoma brzo i fluidno, praktično u realnom vremenu.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Ovaj uređaj je još uvek daleko od komercijalnog proizvoda. Trenutno se nalazi u fazi funkcionalnog prototipa i iako je za tu fazu prilično „ispoliran“, ima još dovoljno prostora za njegovo poboljšanje. Ideja je da se radi na smanjenju obima stubića, kao na povećanju rezolucije displeja.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: