BIZIT plus

M-Block: Robotski kolektiv za izgradnju budućnosti

Eksperti sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu su prve M-Block robote predstavili još 2013, te se i tada radilo o jedinicama u obliku kocki koje mogu da se formiraju u određene strukture.

PCPress.rs Image

Nakon što se na prvu generaciju skoro i zaboravilo, pojavio se video koji prikazuje M-Blocks 2.0 robote koji se kreću poput svojih prethodnika, a uz pomoć minijaturnih zamajaca – rotirajućih mašinskih elemenata koji služe za skladištenje i očuvanje rotacione energije, dok se jedni na druge penju zahvaljujući magnetima koji su takođe pronašli svoje mesto i funkciju u njihovoj unutrašnjosti. Najveća novina u okviru jedinica nove generacije je bar-kod koji se nalazi na prednjoj strani svakog robota, te omogućava čitanje planova, i praćenje unapred određenih putanja. Zahvaljujući ovoj funkciji roboti mogu da se povezuju, te pronalaze jedni druge kako bi formirali strukturu koja im je zadata, što podseća na načine na koje u prirodi funkcionišu velike zajednice insekata.

PCPress.rs Image

Kreatori ovih robota podvlače da bi ovakve robotske strukture u budućnosti mogle da imaju višestruku primenu, pa bi mogle da se koriste u različitim oblastima – od industrije, preko građevinarstva i gejminga, pa sve do sistema koji bi funkcionisali u kriznim situacijama. Tako bi, na primer, nešto veće verzije ovih kockastih robota koji su međusobno povezani mogle da, u zgradi koja gori i koja je ostala bez stepeništa, formiraju strukturu koja bi stanarima omogućila da se što bezbednije evakuišu. Mogućnosti su, tvrde kreatori, brojne, tako da simbiozu između robota i ljudi čeka  svetla budućnost.

Pročitajte i:  Mravi kao inspiracija: Kad roboti rade u kolektivu

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,