ERP 2024

3D štampani ventili za respiratore u borbi protiv koronavirusa

U kritičnijim slučajevima koronavirusa, potrebno je da se pacijenti prikače na respirator kako bi im pomogli da dišu. Manjak respiratornih ventila nikada nije bio problem, ali na mestima poput Italije gde je broj slučajeva obolelih od koronavirusa veliki, to je dovelo do neverovatne količine opterećenja u zdravstvenom sistemu ove države.

PCPress.rs Image
Photo by Michael Fanini

U tim okolnostima, bolnicama počinje da nestaje ovih spasonosnih respiratornih ventila, ali zahvaljujući radu grupe volontera, okrenuli su se upotrebi 3D štampanja gde se ti ventili masovno prave i istovremeno neverovatno jeftino. Kaže se da svaki štampani 3D ventil košta oko jednog dolara, nasuprot 11.000 dolara, koliko bi koštao kada bi ih kupili od proizvođača.

Brzo reagovanje u kriznim vremenima

Do saradnje je došlo kada se Massimo Temporelli, osnivač laboratorija za digitalnu proizvodnju FabLab, koji je u Milanu, na kraju obratio Cristian Fracassi-ju, osnivaču i CEO-u inženjerske kompanije Isinnova. Fracassi je tada kontaktirao Michele Faini, stručnjaka za proizvodnju u 3D štampi i dizajnera za istraživanje i razvoj u kompaniji Lonati SpA, proizvodnoj kompaniji u Brescia-i. Njih dvoje su ranije sarađivali i zajedno su radili na dizajniranju ventila, koji pomažu u mešanju kiseonika sa vazduhom i važan su deo sistema respiratora, piše Fast Company. Koristili su svoj 3D štampač za pravljenje nezvaničnih kopija patentiranog ventila, kojih je u italijanskim bolnicama nedostajalo.

Tužba za humanost

Volonteri su prvobitno zatražili od proizvođača pristup nacrtima ventila, ali su odbijeni i kompanija im je u stvari pretila tužbom zbog kršenja patenta. Međutim, prema rečima volontera, to je učinjeno kako bi se spasili životi i da nemaju nameru da distribuiraju nacrte ili da od toga zarade. Evo fotografije 3D štampanih ventila, koje je italijanska ministarka tehnoloških inovacija Paola Pisano podelila na Twitter-u.

Jedan od volontera, Cristian Fracassi, napisao je u postu na Facebooku (prevedeno sa italijanskog) govoreći: „(Pacijenti) su bili ljudi u životnoj opasnosti, a mi smo krenuli u akciju. Tačka. Nemamo nameru da profitiramo od ove situacije, nećemo koristiti dizajn ili proizvod izvan stroge potrebe zbog koje smo primorani da delujemo, nećemo širiti nacrt.“

3D ventilatori već u upotrebi u bolnici

Ovi 3D odštampani ventili koje su volonteri napravili do sada su radili na deset pacijenata od 14. marta, napisao je Massimo Temporelli na svom Facebook-u, koji je pomogao u regrutovanju Fracassi-a, piše The Verge.

3D štampanje, koje se u medicini već koristi za sve, od stvaranja prilagođenih, pristupačnih proteza, preko štampanja hirurških alata do personalizacije tableta, može biti ključno za pravljenje pristupačnih ventila koji će svuda i svima biti na raspolaganju.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: