44 miliona Amerikanaca koristi „pozajmljene“ naloge na streaming servisima

Velika ponuda streaming servisa, uslovila je da mnogi od korisnika žele da gledaju sadržaje više od jednog provajdera. Međutim, plaćanje svakog od njih znači prilično veliki trošak na mesečnom nivou. Zato mnogi korisnici pribegavaju „pozajmljivanju“ naloga od prijatelja i rodbine koji legalno plaćaju određeni servis. Istraživanje koje je sprovedeno na tu temu pokazuje da ovom pribegava čak 44 miliona odraslih Amerikanaca, što je veliko povećanje u odnosu na prošlu godinu (34 miliona).

PCPress.rs Image

Puno onih koji “pozajmljuju”

S ozbriom da u SAD-u trenutno ima 142.5 miliona pretplatnika nekog streaming servisa, jasno je da postoji veliki broj gledalaca koji ih ne plaćaju. Interesantno je da streaming servisi ipak ne pribegavaju ukidanju takvih deljenih naloga, uprkos činjenici da mnogi od njih trpe direktan gubitak. Na primer, ako bi Netflix, kao najveći steraming servis, naplatio pretplatu od svakog korisnika koji ga gleda, generisao bi dodatnih oko 356 miliona dolara mesečno prihoda. Globalno, najveći streaming servisi generisali bi dodatnih 2.74 milijarde dolara kada bi bili u mogućnosti da naplate pretplatu od svakog korisnika.

Pročitajte i:  Netflix obustavlja reklame u Vijetnamu

Ipak, realnost je drugačija. Istraživanje je pokazalo da bi samo 47 procenata Netflix korisnika koji pozajmljuju naloge pristalo da plati pretplatu. Sledi Disney+ sa 41 procentom, Prime Video sa 38 procenta i Hulu sa 36 procenata korisnika koji bi pristali da sami plate pretplatu. Najveći broj korisnika pozajmljuje pristupne podatke od svojih rodittelja, kao i od rođaka i partnera. Zanimljivo je da postoji određen procenat korisnika koji koriste naloge svojih bivših partnera.

Istraživanje je pokazalo da je najveće povećanje u pozajmljivanju naloga ostvareno u poslednjih nekoliko meseci, što je i logično ako se uzme u obzir da su ljudi uglavnom sedeli kući, u izolaciji, zbog pandemije korona virusa. Najveći rast ostvaren je u martu, kada je broj streaming gledalaca, u odnosu na isti period prošle godine porastao za čak 36 procenata.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: