Likvidirana banka u Silicijumskoj dolini

Američki bankarski regulatori u petak su izdali obaveštenje prema kojem su kalifornijske vlasti zatvorile poslovanje jedne od najveće banke u zemlji u Silicijumskoj dolini. Imovinu banke je zaplenilo i preuzela Federalno osiguranje depozita u državi.

PCPress.rs Image

Na pomolu ozbiljne nevolje?

Banka Silicijumske doline (SVB) je bila komercijalna banka sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji. Klijenti i deponenti banke se sastoje od tehnoloških radnika u SAD, tehnoloških startapa u Silicijumskoj dolini i kompanija koje podržavaju rizičan kapital. Banka je radila u 29 kancelarija u SAD-u, Indiji, Velikoj Britaniji, Izrelu, Kanadi, Kini, Irskoj, Danskoj, Hong Kongu, Nemačkoj i Švedskoj.

Prema CNBC upravljanje bankom u Silicijumskoj dolini je najveći pad američke banke od globalne finansijske krize 2008. Organizacija zadužena za zatvaranje banke izjavila je da je osnovala Nacionalnu banku osiguranja depozita Santa Klara, koja sada drži osigurane depozite SVB. U saopštenju se pominje da će službene provere ove banke biti nastavljene. Glavna kancelarija i sve filijale SVB biće ponovo otvorene 13. marta i osigurani deponenti će imati pun pristup svojim osiguranim depozitima.

Za sada još uvek nije jasno kako će zatvaranje uticati na veće račune i kreditne linije kompanije. FDIC je saopštio da će nastojati da likvidira imovinu SVB i da će se u buduće isplate dividenti vršiti neosiguranim deponentima tokom sledeće nedelje.

Zatvaranje SVB nije uticalo samo na depozite već i na kreditne olakšice i druge oblike finansiranja.

Prema izjavi sekretarke finansija SAD-a očekuje se zatvaranje i drugih banaka i provera rada.

Izvor: gizimochina.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,