A kako vi plaćate račune?

Prema rezultatima online istraživanja, koje je sproveo istraživačko- izdavački centar Demostata, čak 60% ljudi je na pitanje “Kako plaćate račune” odgovorilo da to čini u pošti ili banci, a 40% za to koristi online platforme. Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.995 ispitanika u periodu od 1. do 7. septembra i pokazuje da građani radije plaćaju račune na šalterima pošta ili banaka nego preko mobilnih bankarskih aplikacija.

PCPress.rs Image

Prednosti online plaćanja su što za samo nekoliko sekundi, bez čekanja ispred šaltera, možete proveriti stanje na tekućem računu ili platnoj kartici, kupiti ili prodati devize, ali i platiti račun za struju, vodu, telefon, a dovoljno je samo da imate računar i internet. Tokom poslednjih šest godina, koliko banke u Srbiji nude usluge elektronskog bankarstva, broj korisnika, ali interesovanje za elektronske servise, stalno raste. Prednost elektronskih servisa je i to što je u većini banaka njihovo korišćenje besplatno, a transakcije se mogu obavljati 24 časa sedam dana u nedelji.

Međutim, kao što znate krajem jula NBS je poslala dopis bankama da se plaćanje preko online servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Izvor: Demostat, NBS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,