BIZIT plus

Adam Mosseri na saslušanju pred Senatom

Senatori su kreirali naloge kojima su se predstavljali kao tinejdžeri i imali su niz pitanja o tome šta su videli.

PCPress.rs Image

Bezbednost na Instagramu

Direktor Instagram-a proveo je više od dva sata dok je Senat pričao o bezbednosnoj politici Instagram-a i njegovom uticaju na metalno zdravlje tinejdžera.

Na nesreću po Mosser-ija, članovi podkomiteta za zaštitu potrošača, bezbednost proizvoda i bezbednost podataka došli su na saslušanje naoružani svežim anegdotama iz svojih finsta.

Tokom saslušanja, kada se Mosseri prvi put pojavio u Kongresu, više senatora je otkrilo da su oni i njihovo osoblje kreirali nove Instagram naloge prerušene u tinejdžere. Svi su rekli da ih je aplikacija usmerila ka sadržaju koji je neprikladan za mlade korisnike, uključujući „trenere za anoreksiju“ i drugi sadržaj koji se odnosi na samopovređivanje.

PCPress.rs Image

Osoblje, senatorke iz Tenesija Marsha-e Blackburn, uspelo je da otkrije značajnu grešku u jednoj od bezbednosnih funkcija Instagram-a za tinejdžere. Njeno osoblje otvorilo novi nalog kao 15-godišnja devojčica, ali je nalog podrazumevano bio javni, a ne privatni. Instagram je u julu rekao da će tinejdžeri mlađi od 16 godina koji se prvi put prijavljuju biti podrazumevani kao privatni nalozi.

„Dok Instagram promoviše sve bezbednosne mere, nije se postarao da su te mere budu na snazi“, izjavila je Blackburn-ova. Mosseri je kasnije potvrdio da kompanija greškom nije omogućila privatne podrazumevane postavke za nove kreirane naloge. “Mi ćemo to brzo ispraviti”, rekao je Mosseri.

Blackburn-ova nije bila jedini senator koji je došao na saslušanje pripremljen sa pitanjima o tome šta su videli na finsti koju je kreiralo osoblje.

Pročitajte i:  Meta i TikTok pokreću sudski spor zbog plaćanja nadzorne takse Evropskoj uniji

Senatori nisu zadovoljni

Senator Richard Blumenthal rekao je da je njegovo osoblje otvorilo novi nalog koji se predstavljao kao 13-godišnjak samo nekoliko dana ranije. On je rekao da nakon što je zapratio „nekoliko naloga koji promovišu poremećaje u ishrani“, da „u roku od sat vremena, sve preporuke su promovisale pro-anoreksiju i sadržaj poremećaja u ishrani“.

Kasnije je dodao da je potraga za sadržajem za samopovređivanje dala rezultate tako slikovite da nije mogao da ih opiše.

Bio je to značajan pomak u odnosu na grozni trenutak na saslušanju u septembru, kada je Blumenthal pitao šeficu za bezbednost Facebook-a, Antigone Davis, da li bi mogla da se „obaveže da će se okončati finsta“.

PCPress.rs Image

Prekid na stvaranju Instagrama za decu?

Ovog puta, Blumenthal je pritiskao Mosseri-ja da li će se obavezati, da će u potpunosti prekinuti rad na Instagram Kids-u. Takođe, da li će više podataka o Instagram-ovim algoritmima učiniti dostupnim istraživačima izvan kompanije.

„Mogu vam se danas obavezati da ćemo obezbediti smislen pristup podacima tako da istraživači trećih strana mogu da osmisle sopstvene studije i donesu sopstvene zaključke o efektima na mlade ljude“, rekao je Mosseri.

Kasnije je dodao da Instagram radi na tome da korisnicima pruži opciju za hronološki feed.

Previše neprikladnog sadržaja

Senator Mike Lee je takođe podelio svoje iskustvo u stvaranju Instagram naloga za fiktivnu 13-godišnju devojčicu. On je opisao kako su se preporuke na stranici za istraživanje naloga promenile nakon što su zapratili samo jedan nalog.

Pročitajte i:  Instagram radi na razvoju novog Reels feed-a

„Stranica je u početku je dala prilično benigne rezultate“, rekao je Lee.

„Zapratili smo prvi nalog koji je preporučio Instagram, koji je bio veoma poznata ženska slavna ličnost. Nakon što smo pratili taj nalog, vratili smo se na stranicu za pretraživanje i sadržaj se brzo promenio.

„Zašto je praćenje naloga koji se najviše preporučuje na Instagram-u za 13-godišnju devojčicu dovelo do toga da naša stranica za istraživanje pređe sa prikazivanja zaista bezazlenih stvari, poput videa o frizuri, do sadržaja koji promoviše telesnu dismorfiju, seksualizaciju žena i sadržaj inače neprikladan za devojčicu od 13 godina?“

PCPress.rs Image

Mosseri je odgovorio da, prema izveštaju kompanije o sprovođenju standarda zajednice, sadržaj koji promoviše poremećaje u ishrani čini „otprilike pet od svakih 10.000 pregledanih stvari“. Senator Lee to nije prihvatio. „Brzo je pao mrak“, rekao je Lee. „Nije bilo pet na 1.000 ili pet na 10.000, bilo je nekontrolisano“.

Iako je veliki deo onoga što su senatori opisali slično onome što su novinari i drugi prijavili da su doživeli na Instagram-u, razmene su bile rečite jer su podvukle tačku koju su izneli uzbunjivačica Frensis Haugen i drugi koji su proučavali kompaniju.

Pročitajte i:  Meta formira tim za borbu protiv dezinformacija i zloupotrebu AI

Kompanija često koristi lažnu statistiku da prikrije svoje probleme. Sama veličina platforme znači da čak i relativno male količine štetnog sadržaja mogu imati ogroman uticaj na korisnike.

Takođe je ukazano koliko ozbiljno zakonodavci shvataju pitanje bezbednosti tinejdžera i društvenih medija. Dok su prethodna saslušanja sa velikim tehnološkim rukovodiocima često skrenula sa teme, senatori su ostali relativno fokusirani na pitanja.

Instagram mora da otkrije više informacija

Bilo je jasno da postoji dvostranački dogovor o potrebi da Instagram otkrije više informacija o svojoj platformi javnosti i istraživačima.

„Podržao bih savezno zakonodavstvo oko transparentnosti podataka ili pristupa podacima istraživača i oko rasprostranjenosti problema sa sadržajem na platformi“, rekao je Mosseri.

Dok je Blumenthal to odbio, rekavši da prethodne akcije Instagram-a nisu otišle dovoljno daleko.

„​​Kategorije bebinih koraka koje ste do sada predložili, uz poštovanje, su razočaravajuće,” rekao je senator Blumenthal na kraju saslušanja.

„Mislim da ćete od ovog odbora osetiti prilično snažnu odlučnost da uradite nešto daleko od onoga što ste naveli da imate na umu. To je razlog zašto mislim da sopstvena disciplina zasnovana na poverenju više nije održivo rešenje.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari: