ADATA SSD: Sabljarka za PC

Razvoj M.2 SSD uređaja je došao do brzina koje zahtevaju i upotrebu PCI Express 4.0 standarda, pa se time stiže veoma blizu limita performansi koje aktuelni sistemi mogu da iskoriste. Ovo je odlična situacija za sve, jer proizvođači u sve većoj meri nude ekonomična M.2 PCIe rešenja, pa na raspolaganju ima dosta opcija.

PCPress.rs Image

ADATA u ovom momentu nudi dve linije M.2 PCIe diskova: XPG kao najbrže SSD-ove, odnosno Falcon i Swordfish modele kao ekonomične verzije. Na raspolaganju su i 256 GB, 512 GB i 2 TB modeli, a Swordfish model kapaciteta 1 TB u ovom momentu deluje najzanimljivije, pa smo upravo njega i testirali.

ADATA Swordfish 1TB

ADATA Swordfish je baziran oko RTS5763DL NVMe 1.3 kontrolera, koji je Realtek kreirao upravo kao osnovu za ekonomične SSD opcije. Ovaj kontroler s dva jezgra (standardna ARM baza) ima četiri NAND kanala i ne poseduje opciju za DRAM keš-memoriju. Swordfish poseduje Trim funkcije, kao i hardversku AES 256-bitnu enkripciju, što može biti korisno.

PCPress.rs Image

Koristi PCI Express 3×4 interfejs, ali daleko od toga da ovaj SSD koristi maksimalne mogućnosti ovog interfejsa. Maksimalna sekvencijalna brzina čitanja je deklarisana na 1800 MB/s, dok je upis podataka na 1200 MB/s. U testovima su ovi brojevi za nijansu manji, ali to je sasvim očekivano i ovaj SSD pokazuje sasvim solidne performanse.

PCPress.rs Image

Kao i kod većine SSD-ova iz ekonomične kategorije, Swordfish koristi veliki dinamički SLC keš za upis podataka koji je u ovom slučaju čak trećina ukupnog kapaciteta. Tako pri konstantnom upisu podataka, kada se pređe ova granica, dolazi do usporavanja. Sličan sistem koriste svi proizvođači kod ovog tipa fleš-memorije i to je sasvim uobičajena stvar.

PCPress.rs Image

U realnosti, kod prosečnih korisnika nikad nema konstantnog upisa tolike količine podataka pa pomenutog usporenja neće ni biti. Imajući u vidu cenu i performanse koje su tačno negde između onoga što nude najbrže NVMe i standardne SATA SSD opcije, ADATA Swordfish je definitivno zanimljiva opcija i efikasno rešenje za sve računare srednje klase.

Korisna adresa: adata.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,