BIZIT plus

Adobe dodaje generativno AI uređivanje u Photoshop

Generativno popunjavanje je trenutno u beta verziji pre javne verzije koja stiže kasnije ove godine.

PCPress.rs Image

Opcija Generative Fill

Kako je generativna veštačka inteligencija obuzela ceo svet tehnologije, bilo je samo pitanje vremena kada će se Photoshop pridružiti. Adobe je objavio da nova funkcija Generative Fill stiže u softver za uređivanje fotografija kasnije ove godine. Kompanija obećava „magični novi način rada“. Funkcija koju pokreće Firefly omogućuje dodavanje, uklanjanje i proširenje vizuelnog sadržaja zasnovanog na tekstualnim upitima na prirodnom jeziku. „Generativno popunjavanje kombinuje brzinu i lakoću generativne veštačke inteligencije sa snagom i preciznošću Photoshop-a. To će omogućiti klijentima da ožive svoje vizije brzinom svoje mašte“, rekla je Ashley Still, viši potpredsednik Adobe-a za digitalne medije.

Adobe-ovo generativno popunjavanje je ekvivalentno funkcionisanju DALL-E 2 modela. DALL-E 2 model predstavlja generisanje AI sadržaja unutar dela slike i preslikavanje (sadržaj generisan AI koji se proteže izvan granica slike). Na primer, ako želite da naslikate nebo da izgleda nadrealno na fotografiji koju ste snimili, izaberite tu oblast i unesite nešto poput „nadrealno nebo sa čudnim bojama“ u polje za upit. Zatim, ako ste snimili sliku za koju želite da ima širi odnos širine i visine, možete da izaberete oblast izvan nje i zatražite od nje da proširi scenu.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Slike će biti kodirane nevidljivim digitalnim potpisom

Adobe navodi da se ova funkcija poklapa sa perspektivom, osvetljenjem i stilom originalne scene. To omogućuje radikalno menjanje slike uz minimalan rad. Kompanija je obezbedila marketinški video koji prikazuje tri rezultata generisana veštačkom inteligencijom za izbor za svaki tekstualni upit.

Da bi pokušala da odvoji svoj AI rad od drugih etičkih nivoa, kompanija navodi da njen model trenutne generacije uči samo iz Adobe Stock slika i „drugog sadržaja javnog domena bez ograničenja autorskih prava“. Pored toga, kao deo Adobe-ove inicijative Content Credentials, slike veštačke inteligencije napravljene u Photoshop-u biće kodirane nevidljivim digitalnim potpisom. Taj potpis će označavati da li su slike napravili ljudi ili su one proizvod veštačke inteligencije. Kako generativna AI sve teže odvaja organsko od algoritamskog i kako umetnici brinu da će njihov rad biti plagiran od strane mašina Adobe-ov transparentniji pristup je osvežavajući.

Generativno popunjavanje će biti dostupno u Photoshop desktop beta verziji. Adobe dodaje da će ova funkcija biti „generalno više dostupna u drugoj polovini 2023.godine. Takođe, generativno popunjavanje je dostupno na vebu kao modul u Firefly beta verziji samo za testere.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,