Adobe & Figma – ipak može doći do narušavanja sektora digitalnog dizajna

Još u junu, britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) započela je detaljnu istragu planiranog spajanja Adobe i Figma vrednog 20 milijardi dolara. Organizacija je objavila svoje nalaze i, dobro, oni ne daju ružičastu sliku. Ispitivanje je dalo zadatak nezavisnim stručnjacima da utvrde da li bi spajanje smanjilo konkurenciju u dizajnerskom prostoru, a rezultati sugerišu da će, u stvari, učiniti upravo to.

PCPress.rs Image

Eliminacija konkurencije kao posledica akvizicije

Međutim, mora se napomenuti da su ovo privremeni nalazi. Uz to, poruka CMA je jasna. Grupa navodi da će spajanje „eliminisati konkurenciju između dva glavna konkurenta“, što je prilično očigledno s obzirom na položaj Figme i Adobe-a u industriji. Nalazi takođe navode da bi sporazum „smanjio inovacije“ i razvoj konkurentskih proizvoda. Konačno, takođe će „ukloniti Figmu kao pretnju“ u vezi sa Adobeovim vodećim softverskim paketima kao što su Photoshop i Illustrator.

Figma je gigantski igrač u dizajnerskom prostoru u Velikoj Britaniji, koji čini 80 posto tržišta. To je takođe veliki deo sektora za razvoj aplikacija u zemlji od 19,4 milijarde dolara. Bez spajanja, sugeriše CMA, Figma bi nastavila da razvija ili širi proizvode koji predstavljaju izazov za Adobe. To nestaje kada se spajanje uspostavi, jer, znate, zašto izazivati sebe?

Pročitajte i:  Adobe ažurira svoje uslove korišćenja nakon reakcije korisnika

Istraga zaključuje da bi spajanje eliminisalo konkurenciju između ova dva glavna igrača u više oblasti, uključujući dizajn proizvoda, uređivanje slika i ilustracije. Ovi sektori čine godišnji prihod od 60 milijardi dolara širom Ujedinjenog Kraljevstva, što čini skoro tri procenta nacionalne ekonomije, sa 850.000 kvalifikovanih radnika u pogođenim industrijama. Druga namera istrage bila je da se utvrdi da li će spajanje oštetiti ekonomiju Velike Britanije i zaključeno je da će najverovatnije biti.

Opet, ovo su privremeni nalazi i CMA tek treba da konsultuje podatke kako bi doneo konačnu odluku o tome da li će to dozvoliti prodaju ili ne. Planira da odvoji neko vreme da „presluša sve dalje preglede“, verovatno se odnosi na Adobe. U tom cilju, Adobe tvrdi da bi kupovina Figme ojačala obe kompanije, rekavši da će Creative Cloud aplikacije dobiti neke od Figminih kolaborativnih funkcija i obrnuto. Kompanija kaže da je „duboko posvećena” održavanju Figme nezavisnim entitetom i da nema planove da menja cene, uključujući Figma besplatni nivo.

Pročitajte i:  Adobe zapretio tužbom zbog "kopiranja" logoa

Ako Ujedinjeno Kraljevstvo odobri dogovor, što je malo verovatno sa ovim izveštajem, Adobe još uvek ima neke druge bitke za borbu pre nego što ovo spajanje zvanično prođe. Ova kupovina se i dalje suočava sa istragom SAD, a EU je izdala svoje strašno upozorenje.

Ovo bi bila najveća kupovina kompanije Adobe u istoriji dugoj 41 godinu. Figma je, s druge strane, relativna novajlija na tržištu, a pojavila se 2012. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: