Adobe planira da prodaje AI-generisana umetnička dela

Umetnička dela koja je kreirala veštačka inteligencija predstavljaju u poslednje vreme prilično kontraverznu temu. Adobe je odlučio da je to neminovnost u budućnosti i uskoro će na svojoj Stock platformi početi da prihvata i prodaje ilustracije koje je generisao AI.

PCPress.rs Image

Kompanija razume da postoji realna zabrinutost ljudi oko takvih umetničkih dela, ali istovremeno prepoznaje da će tehnologija biti upotrebljavana u ovom domenu, bez obzira na etičke dileme. Od svojih kontributora, Adobe očekuje da AI koriste kao način da prošire svoju ponudu i prošire svoju kreativnost, čime će povećati i potencijal svoje zarade.

Ipak, postoje i neka ograničenja. Za početak, AI sadržaj mora da bude propisno i jasno označen, čak i ako se radi o fotorealističnim ilustracijama. Drugim rečima, jedino fotografije koje su snimljene pravom kamerom ili fotoaparatom mogu da se deklarišu kao fotografije. Kontributori moraju da AI generisane ilustracije taguju sa „Generative AI“, kao i da postave status „fictitious and generated“. Ovim Adobe želi da izbegne da korisnici postave netačne i neprecizne opise, kao recimo da su u pitanju 3D renderi, ili da su generisane osobe na ilustracijama stvarne. Pored toga, ovakve ilustracije ne smeju da prikazuju neku stvarnu lokaciju ili objekat koji može da se identifikuje (da se prepozna osoba, ili logo neke firme…).

Pročitajte i:  AI svetlo za bicikle upozorava na loše vozače

Kada je u pitanju kopirajt, neke druge kompanije (Getty Images, na primer), odlučile su da uopšte ne prihvataju AI generisane ilustracije, jer nije moguće jasno definisati ko ima prava nad njima. Adobe se odlučio na drugi pristup. On od kontributora koji koriste AI alate, traži da se pridržavaju zahteva autora tih alata. Ako su, na primer autori AI alata odlučili da ilustracije generisane s njim ne smeju da se upotrebljavaju za komercijalnu upotrebu, kontributori moraju da se pridržavaju tog stava na Adobe sajtu. Inače, zarada koju će dobijati kontributori za prodaju AI generisanih ilustracija, biće identična kao i zarada od fotografija.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,