ADVANS GRUPA izdvaja 50 miliona evra za akvizicije u Srbiji i šire

Reorganizacijom strukture kapitala, ADVANS Grupa je izdvojila 50 miliona evra za investicije i zaintersovana je je za dalji rast kroz M&A aktivnosti (spajanja i akvizicije) u Srbiji i svetu. Kompanije u fokusu interesovanja ADVANS Grupe su one koje pružaju profesionalne inženjerske usluge iz neke od oblasti hardverskog, softverskog i mehaničkog inženjeringa, što podrazumeva celokupnu IT industriju, od koncepta do proizvoda. 

ADVANS Grupa je inženjerska grupa kompanija specijalizovanih za pružanje usluga u oblastima embedded sistema, aplikativnog softvera i mašinskog projektovanja, koju je 2000. godine osnovao Radomir Jovanović. Grupa je razvila specifično multisektorsko znanje, sa centrima izvrsnosti u oblastima poluprovodnika, energije i transporta. Prisutna je u Francuskoj na čak devet lokacija, a poseduje i tri tehnološka centra u Srbiji, za pružanje usluga internacionalnim klijentima.  Pored toga, ADVANS Grupa ima predstavništva u SAD i Portugalu. Iz svojih dizajnerskih biroa, svojih centara, ili direktno na lokacijama kupaca, ADVANS Grupa podržava velike evropske i američke industrijske kompanije u specijalizovanim tehničkim projektima.

„Osnovni motivator za rast ADVANS Grupe je težnja ka izvrsnosti i pomeranje granica poznatih tehnoloških rešenja, koje postižemo zajedno sa našim partnerima, klijentima i inženjerima.  Danas, sa investicionim  kapitalom od 50 miliona evra, gledamo još dalje i težimo da udružimo snage sa kompanijama sa kojima delimo vrednosti i viziju za budućnost, a to su tehnološke kompanije na svetskom, ali i na srpskom tržištu, za koje znamo da poseduju  kvalitet, pouzdanost i značajan potencijal“,  izjavio je Radomir Jovanović, generalni direktor i osnivač ADVANS Grupe.

PCPress.rs Image

Sa organskim rastom od oko 10 odsto godišnje, ADVANS Grupa je pokazala snagu svog poslovnog modela. Grupacija je 2022. godine ostvarila promet od 84 miliona evra i zapošljava više od 1.000 inženjera, od kojih njih trista radi u Srbiji.  Cilj ADVANS Grupe je da udvostruči promet do 2026. godine. U ostvarenju tog cilja, Grupa se oslanja na potražnju za stručnošću i iskustvom i planira da zaposli još 350 inženjera, na tržištima na kojima posluje u roku od godinu dana. Takođe, ADVANS Grupa želi da ubrza svoj razvoj strategijom ciljanog eksternog rasta, kroz spajanja i preuzimanja (M&A) koja bi omogućila proširenje poslovnog prisustva i veština.

Kombinovanjem tehničke ekspertize i industrijskih znanja, inženjerski tim ADVANS Grupe je uključen u celokupan razvojni ciklus složenih sistema u brojnim oblastima od vazduhoplovstva, odbrane, energije, IoT, medicine, tercijarnog sektora, poluprovodnika, transporta i drugih industrijskih oblasti.

Za energetsku tranziciju je neophodno unapređenje elektronike i softvera:

ADVANS Grupa posluje na veoma dinamičnim tržištima koja će doprineti njenom rastu. S jedne strane, potreba za visokom tehnološkom ekspertizom i poteškoće u pogledu ljudskih resursa dovode do toga da veliki proizvođači angažuju eksterne timove za istraživanja i razvoj (R&D), za potrebe dizajna ili testiranja čipova telekomunikacione opreme (uvođenje 5G), itd. Sa druge strane, smanjenje ekološkog otiska se ne može postići bez inovacija u elektronici i softveru. ADVANS Grupa tako radi na mnogim projektima koji su u vezi sa ekološkom tranzicijom, kao što su stanice za punjenje električnih vozila, javni prevoz koji se napaja vodoničnim izvorima energije, ili čak oprema za domaćinstvo koja akumulira energiju tokom dana i redistribuira je tokom večeri, kada je mreža najopterećenija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,