ERP 2024

Agilni kouč – jedno od zanimanja novog doba

U vreme krupnih i brzih promena na tržištu, brojne kompanije iz najrazličitijih industrija razmatraju prelazak na agilni način rada (najčešće na Scrum kao najrasprostranjeniji agilni okvir), prvenstveno da bi ostvarile konkurentsku prednost, a u nekim slučajevima i da bi uopšte opstale.

PCPress.rs Image

Koje su zapravo agilne uloge?

Značajna pitanja kako za kompanije i njihova HR odeljenja, tako i za pojedince koji razmišljaju o karijernoj putanji iz Agilnog su – šta određene agilne uloge poput Scrum Mastera, Product Ownera ili agilnog kouča zapravo znače tj. kakva znanja i veštine neko treba da stekne za ta zanimanja. Možda ponajviše nejasnoća unosi pojam agilni kouč.

Kompanije na različitim stepenima zrelosti agilne transformacije često razmišljaju o angažovanju agilnog kouča, ponekad sa nejasnom idejom da bi on mogao rešiti brojne, i često vrlo različite vrste problema sa kojima se kompanije suočavaju. U čemu su agilni koučevi eksperti i kako mogu pomoći agilnim timovima i čitavim kompanijama, pitanja su koja se često mogu čuti.

Agilni kouč je kompleksna uloga, podrazumeva specifičan skup različitih znanja i veština i, kao i kada je reč o ostalim agilnim profesijama, ne može se prevesti ni na jednu ulogu iz tradicionalnog menadžmenta. Dodatno, zanimanje u sebi nosi reč kouč koju danas često čujemo u kontekstu profesionalnog i ličnog koučinga, pa je često nejasno kakva je razlika između nekoga ko je agilni kouč i nekoga ko je npr. profesionalni kouč

Agilni kouč

Možda najpreciznije odgovore na ova pitanja pruža upravo agilni kouč Lisa Adkins (Lyssa Adkins), suosnivač Instituta za agilni koučing koji je počeo sa radom još 2010. godine. Danas u svetu ne postoji agilni kouč kome Lisa nije pružila makar osnovne smernice tokom karijere.

Lisa je prošla dug put od projektnog menadžera u vrlo tradicionalnom radnom okruženju do agilnog kouča; obučila je na desetine agilnih koučeva i napisala knjigu Koučing agilnih timova. Njen profesionalni put podrazumevao je da napravi ne samo suštinski zaokret u karijeri već i da promeni načina razmišljanja. Dok je kao tradiconalni menadžer projekte vodila uz “komandu i kontrolu”, danas osposobljava agilne timove da samostalno kreiraju proizvode i preuzimaju odgovornost za rezultate. Drugim rečima, dugogodišnje iskustvo u projektnom menadžementu i tzv. waterfall načinu rada a zatim i u potpuno drugačijem – Agilnom, pružilo joj je perspektivu iz koje je mogla jasno da sagleda prednosti agilnog rada u stvaranju kvalitetnijih, konkurencijski superiornijih  proizvoda koji uz to – nastaju brže. Prednost je naročito vidljiva kada je reč o inovacijama.

PCPress.rs Image

Prema Adkinsonovoj, agilni kouč je neko ko obučava agilnim praksama, pokreće  i uspostavlja agilni rad u timovima. On se stara da članovi tima, a neretko i šira organizacija nauče kako da pravilno primene procese. Dakle, potrebno je da dobro vlada agilnim praksama kao i da je usvojio i da primenjuje agilni sistem vrednosti. Osim podučavanja i mentorstva, pred agilnim koučem je i indirektan rad – on predstavlja uzor agilnih vrednosti kojima podučava i model ponašanja koji iz njih proističu. U ovome se njegovo zanimanje poklapa sa ulogom agilnog trenera. Pošto je izuzetno važan način na koji se podučava kako bi se timovi osamostalili i ostvarivali vrhunske rezultate, budući agilni kouč treba da stekne veštine i znanja i iz dve oblasti koje ne spadaju u Agilno, ali su itekako potrebne i primenjive  – profesionalnog koučinga i fasilitacije.

Za razliku od projektnog menadžera, agilni kouč može, ali ne mora (u nekim slučajevima je to čak i nepotrebno) posedovati konkretno domensko znanje iz oblasti proizvoda koji se pravi (npr. iz oblasti razvoja softvera). Nadalje, poželjno je da agilni kouč poseduje znanja o biznisu, odnosno o inovacijama koje su okrenute ostvarenju biznis vrednosti, kao i ekspertizu iz organizacionog razvoja jer se proces transformacije sa nivoa tima širi na nivo čitave organizacije.

Domensko znanje, poznavanje biznisa i znanje kako se vode transofrmacione promene u kompaniji, kompetencije su koje se teško mogu naći u jednoj osobi a od agilnog kouča se to ni ne očekuje. Svaki agilni kouč zato može da utvrdi stepen znanja iz navedenih oblasti i odluči da se u njima usavršava u skladu sa afinitetima ili potrebama kompanije.

Ovo zanimanje primamljivo je agilnim trenerima, članovima agilnih timova, profesionalnim koučevima i fasilitatorima, ali i profesionalcima iz oblasti ljudskih resursa, liderima. Uz to, ovo zanimanje može biti izazov i prilika za sve koji dolaze iz tradicionalnog projektnog menadžemnta i koji, kao i sama Lisa Adkins, žele da uplove u svet Agilnog.

PCPress.rs Image

Knjige dostupne na srpskom jeziku

Knjiga Lise Adkins je i danas, deceniju nakon objavljivanja, jedna od deset najčitanijih knjiga o Agilnom u svetu; obavezno štivo svih koji žele da postanu agilni koučevi ali i svih koji se zanimaju za principe agilnog razvoja proizvoda.

Kompanija Agile Humans je stoga odlučila da knjigu Koučing agilnih timova objavi na srpskom. Osim ove knjige, Agile Humans istovremeno će objaviti knjige Lični Kanban, Džima Bensona (Jim Benson) i Toni Demarije (Tonniane DeMaria), kao i Ovo je Lin, Niklasa Mudiga.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže online susretu sa Lisom Adkins, Džimom Bensonom i Toni Demarijom, 3. decembra u 18.30h. Učešće je besplatno!

Facebook komentari: