Agrokor će morati da vrati dug od 1,1 milijarde evra

Čelnik Sberbank, Herman Gref, je izjavio da se ruska banka u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prevarom, kao i da će na sudu tražiti povraćaj duga od Agrokora. Naime, Agrokorov dug prema Sberbank iznosi 1,1 milijardu evra a proizlazi iz nekoliko zajmova. U avgustu je Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog deoničara Agrokora Ivice Todorića.

PCPress.rs Image

„Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne menja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru”, rekao je Gref.

Dodao je kako je već podneta krivična prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će „odgovornosti privesti i revizorsku firmu koja je potvrdila lažno izveštavanje”, i tim falsifikovanjem poslovnih izveštaja sakrila obaveze veće od jedne milijarde dolara. On kaže da je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za šta je potrebno određeno vreme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slede, svedoče o tome da će se Sberbank slučajem Agrokor baviti detaljno.

„Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Putem suda vratićemo naš novac, ali to može potrajati”, rekao je Gref. Prema njegovim rečima, Sberbank ne namerava više da finansira Agrokor.

„Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podržava odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za firmu i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumemo koliko se efikasno troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima “, dodao je šef Sberbank.

Izvor: Politika

Facebook komentari: