Top50 Glas publike

Slučaj “majmunskog selfija” priveden kraju

Slučaj majmuna koji je napravio selfie priveden je kraju, te je talentovanog majmuna delimično učinio pobednikom. Fotograf David Slater se godinama borio oko autorskih prava za fotografije koje je majmun napravio njegovim foto-aparatom, te je u julu 2017. godine i bankrotirao.

PCPress.rs Image

Slater je 2011. godine fotografisao porodicu ćubastih makaki majmuna u džunglama Indonezije, kada je jedna preduzimljiva životinja uspela da se dokopa njegovog foto-aparata. Rezultat te otimačine bio je selfi, zahvaljujući kojem je fotograf zaradio dovoljno novca da pokrije troškove puta. Majmun je ostao praznih ruku, a nevolja je nastala kada su dva web-sajta objavila fotografiju, odbijajući da za nju plate, budući da ju je napravio makaki. Tvrdili su da Slater od samog početka nije imao autorska prava, te da pravo na fotografiju može da ima samo majmun-fotograf, koji je postao poznat kao Naruto.

U tom trenutku se u slučaj umešala i organizacija za prava životinja, Peta, te je podnela tužbu protiv Slater-a i njegove kompanije Wildlife Personalities Ltd. Peta je stala u Narutovu odbranu, pa je zahtevala da majmun dobije deo novca od prodaje fotografija koje je napravio.

Pročitajte i:  Foto-tetering: Računar i kamera

Pošto je izgubila prvu tužbu, Peta je podnela žalbu, koja je nedavno odbačena. Do delimičnog preokreta je ipak došlo, pa je Slater pristao da odustane od četvrtine novca koji je zaradio od ovih fotografija. Novac će se upotrebiti za zaštitu staništa ćubastih makakija, te je tako Naruto zapravo onaj koji je odneo najveću pobedu, i povratio prava na svoju intelektualnu svojinu. Američka agencija za autorska prava ne odobrava u potpunosti ishod ovog slučaja, o čemu svedoči i akt koji je donela 2014. godine, a po kojem se obavezuje da registruje autorska prava samo ljudskim bićima.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,