Agrokor više ne postoji, Fortenova grupa preuzela poslovanje

Agrokor od danas više ne postoji. Od ukupno 159 kompanija koje deluju u sastavu Agrokor grupe, primenom nagodbe 47 neodrživih kompanija prelazi na nova društva Fortenova grupe. Udeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenova grupu, a po završetku tog procesa, kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave.

PCPress.rs Image
Sberbank najveći pojedinačni vlasnik Agrokora sa 39,2% udela

Što se tiče udela 82 kompanije koje su van Hrvatske ili nisu u postupku vanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, prenose hrvatski mediji. Od danas se primenjuje nagodba poverilaca, pa počinje s radom Fortenova grupa, a neke od poznatih Agrokorovih kompanija, Konzuma ili Jamnice, u imenu dobijaju dodatak “plus”.

U Amsterdamu bi danas trebalo da bude održana prva skupština vlasnika depozita Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe. Na toj će se skupštini između ostalog odlučivati i o imenovanju članova Upravnog odbora Fortenova grupe i njihovim naknadama. U Upravnom odboru će biti ukupno devet članova, od kojih je osam neizvršnih članova i jedan izvršni član. Predloženi neizvršni članovi Upravnog odbora su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergei Volk, dok je Fabris Peruško, vanredni poverenik Agrokora, kandidat za izvršnog člana Upravnog odbora Fortenova grupe. Peruško je predložen i za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a zamenik vanrednog poverenika Irena Weber kandidat je za zamenika glavnog izvršnog direktora i glavnog operativnog direktora.

Pročitajte i:  Sberbanka: AI će doneti 60 odsto odluka o korporativnim kreditima do kraja godine
PCPress.rs Image
Fabris Peruško
Izvor: agrokor.hr

Novi vlasnici će na skupštini glasati o odluci o kupovini 51% akcija firme Agrolaguna i 4,14% akcija Žitnjaka od kompanije Agram Invest, po ceni od 20 miliona evra. Postupak vanredne uprave i nagodba u Agrokoru znači i promenu vlasničke strukture, pa tako najveći pojedinačni vlasnik postaje ruski Sberbank, koji će imati 39,2% udela. Zajedno s ruskom državnom bankom VTB, koja drži 7,5% udela, Rusi će u Agrokoru imati 46,7% vlasništva, imaoci obveznica 25%, a Zagrebačka banka 2,9%.

Izvor SEEBiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,