Ikotek

AI alati: Kad Frank Sinatra peva moderne numere

Jedna AI alatka donela je „osveženje“ na muzičku scenu, a pošto je stvorila uslove u kojima je Frank Sinatra mogao da otpeva Toxic, poznatu numeru izvođačice  Britney Spears. Umesto muzike, nakon toga je usledila rasprava ko poseduje autorska prava kada se radi o kreativnosti veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Kako AI postaje moćniji, tako se dobijaju novi alati, između ostalog i oni koji bi mogli da zauvek promene načine na koje se stvara i izvodi muzika. Elektronski duo DADABOTS već ubira plodove tog napretka, pa je uz pomoć neuralnih mreža stvorio pomalo bizarnu numeru, pa Frank Sinatra peva Toxic. Rezultat nije zvučao ni kao Sinatra, ni kao Spears, već kao nešto sasvim novo, ali to nije bilo dovoljno da numera ostane na YouTube platformi. Pesma je, naime, uklonjena zbog kršenja autorskih prava.

Već se postavlja pitanje šta ovo znači za budućnost muzike koja se rađa iz algoritama, a DADABOTS se bori za slobodu veštačke inteligencije, te vodi pravni proces za vraćanje obrisane pesme. Za kreiranje sporne numere koristili su Jukebox, neuralnu mrežu koju je kreirao OpenAI, a koja je trenirana uz pomoć nekoliko hiljada pesama. Iako u tom procesu nastaju numere koje ne liče mnogo na originale iz kojih crpe inspiraciju, YouTube je odlučio da autorska prava u slučaju nove Toxic izvedbe ima ili Frank Sinatra ili Britney Spears, nikako DADABOTS.

Pročitajte i:  I Spotify koristi AI: Prevođenje podcast-a

Pored pomenute, tu su i druge poznate pesme, poput Bohemian Rhapsody grupe Queen, koja još uvek odoleva strogim internet pravilima. Budućnost je nezaustavljiva, pa ostaje da se vidi šta to znači za muziku i autorska prava.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,