PC Press Studio

AI bi mogao da utiče na povećanje cena GPU-ova

Nezavisni izveštaji ukazuju da se AMD fokusira na razvoj tehnologija vezanih za AI, pa izgleda da će pojedini resursi kompanije biti prebačeni sa gaming-a na ove zadatke. To će imati veliki uticaj, kako na samu kompaniju, tako na konkurenciju, ali i na tržište grafičkih karti u globalu.

PCPress.rs Image

AMD je odlučio da (za sada) odbaci planove za predstavljanje high-end RDNA grafičkih karti četvrte generacije, što znači da Radeon RX8800 i 8900 karte verovatno neće biti dostupne sledeće godine. Ova odluka je doneta da bi se AMD bolje fokusirao na polju AI-a, jer se u budućnosti upravo tu očekuje najveći profit.

Ako je kompanija spremna da se odrekne svog dela tržišta najboljih grafičkih karti, to može da ima veliki uticaj na korisnike. Nvidia će postati jedina kompanija u tom segmentu, što će im omogućiti da zbog „monopola“ mogu da diktiraju cene GPU-ova, pa je očekivano njihovo povećanje.

AMD planira da gubitak na tom polju nadoknadi (i prestigne), većim prisustvom u AI segmentu, koji će u narednim godinama sigurno imati veliki rast. AI hype nema naznaka da će se zaustaviti ili usporiti, pa se očekuje da će AMD imati veliku zaradu kroz prodaju AI serverskih proizvoda.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot: Kao ChatGPT za Android

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,